В края на седмицата на посещение в София пристигна министърът на външните работи на Ливан Джебран Басил. Няколко дни по-рано ливанският президент Мишел Аун посети Москва, откъдето отправи предупреждение, че неговата страна повече не издържа икономически на натиска от приетите бежанци и те могат отново да тръгнат към Европа.

Светослав Иванов направи специално интервю с Джебран Басил за предаването „120 минути”.

- В Бейрут днес има много ливанци, много ливански студенти и ние имаме много посланици. Всички знаем това. Какъв е вашият поглед към България?

- Надяваме се с това посещение да предоставим възможности за провеждане на повече политически консултации между нашите държави, повече търговски обмен. Вярвам, че България и Ливан споделят много хубави ценности. Имат древна история, вярват в човешките права и демокрацията. Изправени са пред общи заплахи и споделят едни и същи опасения.

Снимка: btvnovinite.bg

- Ливан винаги е играл ролята на буфер в една много неспокойна зона и регион. Повече от 10% от населението в страната ви са бежанци. В Русия президентът Аун направи изявление, че се очаква нова вълна от бежанци към Европа. Защо?

- На първо място вече около 50% от населението са бежанци. Това е все едно тук в България да имате няколко милиона бежанци. 200 души на кв. м. Това е нещо непоносимо и нито една страна не може да се справи сама. Едва може да се справите с няколко хиляди. Заключението е, че когато територията е толкова гъсто населена, хората ще напуснат. Те или ще се върнат в Сирия, или ще поемат към морето и по море ще стигнат до Европа. Така че всички трябва да работим заедно, за да ги върнем в Сирия. Сега, когато вече е безопасно, не приемаме повторно връщане, ако не е оправдано. Тяхното място е в Сирия, не някъде другаде, където трудно ще се интегрират. На европейските държави не им е лесно да ги задържат и най-лесният и ниско разходен начин да се справим е да ги върнем в Сирия.

- Турция сключи договор с ЕС преди няколко години да задържи бежанците в своите предели. Заинтересовани ли сте от подобна сделка с Европейския съюз?

- Никога не сме искали нещо в замяна за нашето щедро гостоприемство. Нищо не взехме в замяна. Всичките помощи бяха предоставени на сирийците. Не искаме сделка. Искаме правото да живеем в мир и страната ни да не носи такова бреме. Искаме сирийците да имат правото да се върнат в родината си. Не искаме да използваме гостоприемството си, за да получим пари от Европа, но очакваме, че Европа няма да ни наложи нещо, което самата тя не прилага. Ливан прие много повече сирийци, отколкото Европа. Много повече. Европа е 500 пъти по-голяма от Ливан и не успя да приеме същия брой. Тук в България водещият въпрос на вашите избори беше миграцията. Ваше право е да приемете толкова хора, колкото смятате, че вашата държава може да поеме, не да приемате незаконни емигранти, икономически емигранти. Икономиката, сигурността и обществото на Ливан платиха висока цена, но това не може да продължава. Не искаме пари. Единствено искаме правото си да живеем в мир и да съхраним уникалността и многообразието на нашата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

- Като споменахте това, нека минем на друга тема, свързана с бъдещето на Ливан - залежите на газ. Наскоро откриха нови залежи на газ в акваторията на вашата средиземноморска зона. Вярвате ли, че това ще донесе благоденствие за народа Ви?

- На първо място това ще донесе стабилност. Особено ако европейските, руски и американски фирми спечелят търга. Това ще привлече вниманието към нашата страна и ще донесе благополучие стига залежите да са в такива количества, че да донесат печалби за държавата. По-важното е, че така ще се диверсифицира доставката на газ и нефт в Европа и Средния Изток. Ако се използва правилно, това ще донесе благо за нашите народи.

- Казахте повече стабилност, но историята ни учи, че там, където има газ или нефт, има нестабилност. За съжаление разполагаме с много примери.

- Да, има такива примери и е вярно, че в някои случаи това води до проблеми, а в други просто до избягване на проблемите. Зависи как ще се справим. Искаме да споделим това по такъв начин, че да съхраним стабилността и да внесем равновесие в отношенията на Ливан с други държави в политическо измерение и във връзка с този сектор, с този газов и нефтен ресурс.

Снимка: btvnovinite.bg

- Имате ли послание от това посещение в София, което бихте искали да стигне до Европейския съюз?

- Да, вярваме, че България е една от по-малките държави в ЕС, с която споделяме много възгледи, които не са изразени в общата политика на Европейския съюз. Най-вече по отношение на миграцията сме на едно и също мнение. За съжаление ЕС все още отказва да насърчи сирийците да започнат да се връщат в Сирия. Вместо да им плаща пари да стоят в Ливан, тези пари трябва да се използват, за да се върнат в Сирия. Така Европейският съюз и европейските данъкоплатци ще плащат много по-малко и за много по-кратък период от време, ако тези пари се използват за връщането на сирийците в Сирия. Не трябва да си разменяме бежанци и емигранти, трябва да имаме обмен на студенти, туристи, култура, търговия. Има далеч по-хубави неща за споделяне от бедност и мизерия. Наистина призовавам всички български длъжностни лица, с които се срещнах днес, да работят за едно по-добро бъдеще и както днес поканих президента и външния министър, така сега каня всички българи да посетят Ливан, да видят нашата хубава държава, уникалността, която можете да видите в хармонията между човек и природа. Това е безопасно място, многообразно общество, притегателно място за религиозен туризъм, природен туризъм, ще оцените красотата на живота, хубавата храна, ресторантите, доброто обслужване. Надявам се да имате възможността да опознаете страната ни така, както ние познаваме Вашата.