Световната пандемия направи нещо, което никоя друга болест преди не успя да постигне: засили темпото на разработване на нови, непознати лекарства, които нямат нищо общо с химическите препарати, които използваме от десетилетия.

Д-р Джейкъб Бекрафт е едва на 30 г., но вече се е заел със задача, която може да промени света.

Представете си бъдеще, в което медицината и лекарствата са персонифицирани. Бъдеще, в което препаратите, които лекуват не са химически, а представляват кодове, които инструктират собствената ни имунна система как да реагира.

Коронавирусът превърна този мираж в реалност. И Джейкъб Бекрафт много добре знае това. Той пише първия синтетичен програмен език за иРНК. Каузата му е да пребори най-сериозните заболявания чрез революционните лекарства, които получиха толкова силен тласък след настъпването на COVID-19.

„С технологията на иРНК имаме възможност да ги изработим лесно. Вместо да произвеждаме синтетични вирусни протеини и да усложняваме процеса, можем просто да вземем молекулата на иРНК и да кодираме протеина върху нея.

Невероятното на технологията е, че можем да работим много бързо и освен това – да правим лесни промени“, казва д-р Бекрафт.  

На въпроса дали ваксините са ефективни срещу новите щамове то отговаря: „Има редица проучвания, които се публикуваха сега, даже и от „Джонсън и Джонсън“, чиято ваксина не е базирана на иРНК. Според тях ваксините може и да не са толкова ефективни срещу новите щамове. Но това, в което трябва да сме сигурни е, че първите иРНК ваксини са много ефективни. Дори повече, отколкото ние учените в иРНК сферата вярвахме, че е възможно. Необходими са още проучвания, но мисля, че все пак ще са достатъчно ефективни срещу новите щамове“.

Първите ваксини срещу COVID-19 поставят началото на революция във фармацията. Учени, биолози и програмисти обединяват сили, за да създават терапии, които много скоро могат да се окажат ефективни при лечение на рак например. С новите технологии вече това е лесно и достъпно. Ако през 2007 г. изследването на една РНК секвенция е струвало 10 млн. долара, днес компютрите го правят за под 1000. В този смисъл не е изненадващо, че да се създаде иРНК ваксина, са били изследвани повече от 350 000 секвенции.

„Самата иРНК технология е много обещаваща като метод за лечение на различни заболявания. Можем да започнем да я прилагаме при други заболявания по същия начин, както при коронавируса, като я насочваме срещу променените тъкани, явяващи се като антигени. Например при променените тъкани при автоимунните заболявания“, обяснява д-р Бекрафт.

Естествено възникват въпроси дали не може да се злоупотреби с иРНК кода, може ли да бъде хакнат по някакъв начин.

„Съществуват много правила в сферата на генното инженерство, ДНК и иРНК технологиите. В днешно време, разполагаме с екипи от специалисти, които се грижат за защитата на всички процедури по проучванията относно генното инженерство. Например, ако учени правят опити в лаборатория с ДНК,  кодовете минават през редица проверки и регулации. Неправомерни или злонамерени действия се засичат веднага и се докладват на специализираните екипи.

Само защото иРНК се кодира, не означава, че може да се хакне. Тези медикаменти, за мен, са толкова безопасни, колкото всички, които се предлагат на пазара. Няма нищо по-различно в устройството на кодираните медикаменти, които да ги правят по-уязвими към злонамерени промени“, отговаря 30-годишният учен.

Всяка криза в човешката история е давала шанс за революционни открития. Дали след като победим COVID-19, ще видим път към ефективно лечение на болести, които сме смятали за нелечими? Учените вече работят по този въпрос. Но не забравяйте, този път не са сами. До тях са лекарите и програмистите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!