180 страни. Стотици тонове отпадъци. Световният ден за чистене обединява хората с желание да живеят в по-чиста и здравословна среда. Анна Грил е сред управляващите кампанията на стария континент – тя е директор за Европа на инициативата "Let's Do It World". 

„Може би най-голямата цел за тази година е да проведем такъв тип събитие - въпреки епидемиологичната ситуация, въпреки коронавирус пандемията. Така че, правим всичко по силите си да осъществим това събитие, да включим компании, асоциации, граждани, страни…“, казва тя в предаването „120 минути“.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея се очаква в инициативата да се включат не по-малко хора, а просто те да са в по-малки групи.

„Да, очакваме по-малки групи от хора. Но предлагаме и да чистим виртуално - дигиталния отпадък. Предлагаме вместо да чистим физическия боклук навън, да се съсредоточим и върху чистенето онлайн“, посочва Анна Грил.

Дигиталният отпадък би освободил повече памет на компютри, телефони и таблети, които да работят по-бързо и да използват по-малко енергия, казва Грил.

А в парковете и градините тя призовава всички да почистят цигарените фасове.

„Токсично е поради много причини. На първо място - те са направени от пластмаса... ще се разложат. Ще започне да се разграждат - точно както всичко останали видове пластмаса - на по-малки частици, до макро и нино частици. Но все пак са пластмаса, която ще бъде погълната от животни, а вероятно и впоследствие и от хора. Така че по това, което знаем към момента - всички ядем пластмаса. И то ежедневно“, отбелязва Анна Грил.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея цигарените фасове са много много малък отпадък, но когато ги видим един до друг, те се превръщат в огромен океан. „Така че искаме да поставим по-голям фокус върху този проблем и отново да напомним на хората, че изхвърлянето на фас навън не е нормално. Това създава проблем със замърсяването. Визуален, но и не само“, смята още Анна Грил.  

За събиране на опасните за човешкото тяло, но и за природата фасове, призовава и „Добрият пример“ на bTV. След като миналата година Грил подкрепи лично „Да изчистим България“, днес казва, че не вижда разлика между доброволците в големите и по-малките страни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Страните, които отдават по-голямо значение на естествената и дива природа - горите например... по-зелените страни - при тях хората по-лесно могат да бъдат убедени за въздействието на отпадъците. В сравнение със страните, където повечето от хората живеят в огромни градове, където могат да прекарат и дни без да видят гора. ... Значение има по-скоро близостта с природата, която може да послужи като механизъм хората да осъзнаят своята роля“, казва Анна Грил. 

„Очевидно е че в страни, които са се включвали в масови чистения през годините, хората, които са го направили веднъж в живота си - вярвам, че вече не гледат на замърсяването и отпадъците по същия начин. И така някак естествено се превръщат в посланици. Когато веднъж  си събирал нечий чужд боклук, не мисля, че има шанс да видиш как някой изхвърля отпадък на място, където не би трябвало, и да не направиш нищо. Наистина дори едно участие превръща всеки от гражданин в посланик на борбата, която имаме със замърсяването“, посочва още Анна Грил.

Новият социално отговорен проект „Добрият пример“ на bTV Media Group популяризира целогодишно инициативите, които доказват, че доброто се случва навсякъде около нас и има силата да променя света всеки ден, благодарение на всяко индивидуално усилие. Той е естествено продължение на емблематичната инициатива „Да изчистим България заедно“, като основният фокус отново е насочен върху личната отговорност - към природата и околните, и приноса в грижата за бъдещето и възпитанието на децата.