Замърсяването на природата с цигарени фасове е глобален проблем, който засяга и България. Затова събирането и рециклирането им е сред основните задачи на новия проект на bTV "Добрият пример".

Снимка: btvnovinite.bg

„За целта на 6 различни локации в цялата държава ще бъдат разположени контейнери, за да имат за цел да събира и впоследствие да рециклира фасовете, които са едни от най-големите замърсители на планетата“, обяснява бранд мениджърът на проекта Виктория Бързанова.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от домакините на инициативата и тази година е кметът на Панчарево Николай Гюров, който  миналата година беше в основата на най-мащабната инициатива на "Да изчистим България заедно" за акцията "Плажа" край Бистрица.

Снимка: btvnovinite.bg

„Миналата година много хора се отзоваха и резултатът беше повече от добър. Вече има човек, който е готов да помогне с авариралото съоръжение и за обмазване на дъното, което почистихме в местността "Плажа" край Бистрица. Вярвам, че за поредна година ще дадем добър пример изцяло като страна-участник в инициативата и вярвам, че това ще доведе до много добри резултати“, казва Николай Гюров.

Снимка: btvnovinite.bg

А предназначението на контейнерите е само и единствено за събиране на цигарени фасове.

„Този контейнер не е пепелник. В него не се гасят цигари. В него се поставят само и единствено фасове, които тук може да видим, вече загасени, по улиците, алеите, детските площадки, навсякъде“, казва Виктория Бързанова.

Такива контейнери има още в Бургас, Варна, Плевен, Батак и хижа „Алеко“. Вместимостта им е половин милион цигарени угарки, а голямата цел в условията на пандемия е да бъдат премахнати над един милиард фасове от лицето на Земята.

Новият социално отговорен проект „Добрият пример“ на bTV Media Group популяризира целогодишно инициативите, които доказват, че доброто се случва навсякъде около нас и има силата да променя света всеки ден, благодарение на всяко индивидуално усилие. Той е естествено продължение на емблематичната инициатива „Да изчистим България заедно“, като основният фокус отново е насочен върху личната отговорност - към природата и околните, и приноса в грижата за бъдещето и възпитанието на децата.