Излъчихме крайно негативни сигнали към подкомисията за правата на човека към ООН. Това обяви в интервю за предаването „120 минути” Димитър Бонгалов, бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета „Станишев” по повод скандала около предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. В момента Бонгалов е начело на дирекция „Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека” към омбудсмана на България.  

По думите му администрацията на затвора е издавала нищожни актове и Полфрийман е реагирал адекватно.  Той напомни, че австралиецът е бил наказан за подадена жалба, за което страната ни е осъдена в Съда за правата на човека.

Относно обезщетението, което Джок Полфрийман дължи на семейството на убития Андрей Монов, бившият зам.-министър на правосъдието коментира, че това е проблем с всички лишени от свобода, които нямат имущество. В такива случаи дори не могат да се изплатят съдебните разноски.

Прогнозата на Бонгалов е, че решението на Върховния касационен съд за предсрочното освобождаване на Полфрийман ще бъде потвърдено. Ако – не, чака ни решение на Европейския съд за правата на човека, уточни бившият зам.-министър.