Близо 95 милиона население, еднопартийно управление в последните почти 80 години, една от най-бързо развиващите се икономики в Азия и огромен интерес на туристите към тази страна. Това е Виетнам.

„Преди много време бях във Виетнам за 20 дни. Беше семейна екскурзия и го обиколих от горе до долу. Сега бях там за втори път, в рамките на държавна визита. Много съм впечатлена от развитието на тази държава“, каза в предаването „120 минути“ журналистът Десислава Ризова.

Тя разказа, че е трогната от срещата си с виетнамци, които са живели в България. Те смятали страната ни за втора родина, говорели перфектно български и плачели от умиление при споменаването на България, допълни журналистът от bTV.

„В центъра на Ханой има мавзолей на Хо Ши Мин. Това е нещо, което не успях да разгледам при предишното си пътуване, защото туристите го виждат отдалеч. Сега ни допуснаха по-близо, но само официалните правителствени лица могат да влязат вътре“, каза още тя.

Десислава Ризова подчерта, че култът към миналото не пречи на Виетнам да се развива като модерна държава – хората не са ограничени, почти всичко е частен бизнес, а държавата се грижи да даде всякакви гаранции, че бизнесът ще може да се развива нормално.

Вижте във видеото какво още каза Десислава Ризова за космополитния град Ханой, за доходите на хората и за подписаните двустранни договори между Виетнам и България.