Една част от служителите на БАБХ, работещи на ГКПП „Капитан Андреево“, имаха страх от това, че искаме да направим промяна, защото не тайна, че една голяма част от тях след 20 май се активизираха и започнаха да намират страшно много проблеми, за които те не са загатвали в продължение на 10 години.

Това заяви в студиото на „120 минути“ уволненият по-рано през седмицата директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Христо Даскалов.

„Някои от тях са получавали по 800 лв. и са мълчали и са били прекалено доволни. В един момент тези същите служители започнаха да пишат „кървави писма“, че заплатите са ниски. Беше много интересно тяхното поведение. Една част от тези служители са били в много близки връзки с тази фирма (б.р. „Евролаб 2011“) и само можем да правим догадки какво се е случвало, за да бъдат толкова спокойни 10 години“, добави той.

В студиото на „120 минути“ за първи път зрителите видяха разследването на Марин Николов за дейността на фирмата „Евролаб 2011“ по фитосанитарния контрол на вноса на селскостопанска продукция през ГКПП „Капитан Андреево“, който е и външна граница на ЕС. И научиха за предлагания на Христо Даскалов подкуп.

„ГКПП „Капитан Андреево“ беше първата ни стъпка да си върнем държавата, където тя трябва да бъде. Когато говорим за граничния контрол, България е външна граница на ЕС, това значи, че ние трябва да полагаме двойни усилия границата да бъде контролирана от държавата и да изпълняваме всички наши поети ангажименти“, заяви още бившият директор на БАБХ.

Христо Даскалов допълни, че се е отказал от охраната си на 30 август.

„Това беше и денят, в който подадох молбата за отпуск, защото на 31 август се обявиха листите за кандидатите за народни представители. Не си представих себе си в центъра на Пловдив или Карлово да ходя с две въоръжени момчета. Слава Богу, засега съм жив и мисля да продължа и за бъдеще така“, допълни той.