България взе много ранни и категорични мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Страната ни е една от най-ранно реагиралите в Европа. Фактът, че минахме сравнително леко през първите месеци на епидемията е добре.

Това заяви д-р Петър Марков, базиран в столицата на Швеция – Стокхолм. От близо 10 години е лектор по биология на инфекциите в университета в Оксфорд, а от 2 години е част от Европейския център за контрол на инфекциозните болести.

За „120 минути“ той обясни, че поради малкият брой смъртни случаи в България, много от хората са възприели, че не е имало проблем и са започнали да задават въпроса „Защо въобще се е налагаше да взимаме мерки?“.

По думите му това е парадокс на превенцията – когато има успешна политика на превенция срещу дадено заболяване, хората не страдат и съответно не разбират защо са предприети дадени мерки.

Според него увеличаването на броя на новозаболелите у нас е обвързан с повечето тестове, но не изцяло.

„Когато има случаи на струпване, на свързани случаи, на епидемичен взрив на няколко места – тогава има и обратна връзка – такава ситуация налага масово тестване, което пък означава повече проби.

„Абсолютно всички тестове имат някакъв процент грешни резултати. В момента на пазара има голямо разнообразие от тестове, като някои от тях са сравнително ненадеждни. Работа на властите е да ползват тестове, които са максимално лицензирани и достоверни“, обясни той.

Д-р Марков подчерта, че на този етап няма данни вирусът да променя поведението си или да намалява тежестта на клиничните симптоми. Той беше категоричен, че Швеция е възприела много от мерките, но го е направила твърде бавно и късно.

„Фактът, че се разчита на съзнателността на хората е до голяма степен илюзия. Моловете са пълни и много рядко може да се види някой да носи маска. Ако има такъв, то той е чужденец“, допълни експертът.

Той уточни, че когато една ваксина достигне до трети етап на клинични проучвания, това показва, че тя има ниво на безопасност и ефективност. И обясни, че подобна ваксина вече се произвежда в случай, че се окаже правилната разработка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!