"Ако Украйна продължи контраофанзивата, Путин ще бъде притиснат в ъгъла. Той не може да си позволи поражение, защото във вътрешен аспект ще свърши веднага. Възможно е да се ескалира интензивността на конфликта. Другата възможност е да се разшири“.

Това заяви в предаването „120 минути“ Цветлин Йовчев, бивш председател на ДАНС.

Той коментира анализите на САЩ, според които ескалация на военните действия в Украйна може да дойде по три направления - по-масирани ракетни удари срещу украински градове, възобновяване на опитите за ликвидиране на украинското лидерство или ограничени удари по линиите за снабдяване с оръжие на украинската армия в Полша или Румъния.

„Щом ЦРУ го обявява – това е предупреждение. Виждаме, че започнаха удари по критични обекти и цивилна инфраструктура", добави бившият председател на агенцията.

Той коментира и случая с изгонените руски дипломати от България през пролетта:

„ДАНС е предоставила информация за хората, съпричастни към руските държавни служби. Няма информация дали гоненето на 70 руски дипломати се случило по искане на ДАНС. Дори се съмнявам, защото това е груб акт, който не е в съответствие с методите на специалните служби. Има много по-елегантни и добри методи, с които може да се ограничи разузнавателната активност на специалните служби“.

Според него не е задължително всички, за които има данни да бъдат изгонени, тъй като чрез тях може да се следят темите, които са обект на интерес и да се проследява чуждата мрежа.

„Гонейки всички се лишаваш от намерения, оценки. Когато това нещо се случи отрязваш възможностите си да следиш и контролираш. Не всички от изгонените са представлявали пряка заплаха за националната сигурност. От тази гледна точка – това беше ненужно действие“, подчерта той.

Относно доклада на ДАНС за 2021 година

„Зад твърденията в доклада на ДАНС седи доста сериозна информация. Службата борави с класифицирана информация и докладът има класифицирана част – за Министерския съвет, президента и Народното събрание, както и явна част, която е за гражданите“, обясни Йовчев.

„Има засилена активност. През последните месеци видими на повърхността са опитите да се води хибридна и информационна война. През последните месеци имаше много дезинформация и опити за формиране на тези, като си имат своите говорители“, допълни той.

Според бившия председател на ДАНС България не бива да води преговори в момента с „Газпром“ за доставка на синьото гориво.

„България беше унизена. Не трябва да се преговаря с „Газпром“, когато нямаш алтернативи. Ако обявиш по медиите, че нямаш алтернативи и трябва да отидеш да се молиш на „Газпром“ за газ – изключително унизително“, категоричен бе Йовчев.