„Инверсиите са обичайни, но замърсяването на въздуха не е нещо обичайно за София. Географските особености на града ни са още един стимул да предприемем по-крути мерки“. Това обяви в интервю за предаването „120 минути“ Борис Бонев от „Спаси София“, който в момента е зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС).

По думите му София не е единственият град, който има проблеми със замърсяването на въздуха, но навсякъде управляващите се опитват да го решат.

Бонев уточни, че в дните с мръсен въздух не носи маска, но се опитва да се предпазва – не отваря прозорците, има и апарат за пречиствана на въздуха в дома си.

Относно по-високите данъци за старите коли той коментира, че в предизборната си програма като кандидат за кмета на София е записал, че трябва да се въведе принципът „замърсителят плаща“.

Гласувал е обаче „въздържал се“ за това предложение на кмета Йорданка Фандъкова, защото управляващата партия така и не е представила разчет за какви мерки срещу мръсния въздух ще отидат допълнителните приходи.

Борис Бонев напомни и за свое старо предложение – да се следи кой какво гори в частните домове с дронове. Подобна система се прилагала успешно в Полша.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!