"Путин седи върху буре с барут. Има много умни руснаци, виждащи, че той вече е загубил войната - не е напреднал в Донбас, не успя да превземе Киев, губи територии около Херсон". Това заяви в „120 минути“ Робърт Беър. Над 20 години той е оперативен агент на ЦРУ. По неговите книги днес се правят хитови филми, които печелят дори "Оскари".

 

Според него, ако Путин продължи тази война, то това несъмнено ще доведе до унищожаването на икономиката на и на Западна Европа, и на Русия.

„Това пък, от своя страна, ще се доведе до действия срещу самия Путин. Преврат или както казват от КГБ "контролен изстрел" в тила“, допълни Робърт Беър.

Той открои, че в Русия се наблюдават твърде много брутални  смъртни случаи , които няма как да бъдат счетени за случайност:

„Става дума за политика на силния, руснаци отправят послания помежду си, крадат се пари. Не знаем какво точно се случва и никога няма да разберем, можем само да гадаем“.

Контраофанзивата в Украйна

„Най-голямата изненада в този век е съпротивата на украинците. Украинците са решили, че ще бъдат мъченици и ще се съпротивяват на руснаците. Ще бъдем свидетели на продължаваща съпротива в Донбас, в Крим, на партизанска война. Единственото, което Путин може да направи в момента, е да разруши Украйна така, както Сталин по време на червения глад, Това е геноцид. Неприятно е, но това е възможна хипотеза“, обясни бившият оперативен агент на ЦРУ.

21 години след атентатите от 11 септември

Според него все още не е ясно кой е истинският поръчител на атентата срещу Световния търговски център и Пентагона.

„Проблемът е, че тези, които са го финансирали, са в Саудитска Арабия. Те никога не са били разпитвани или задържани. Знаем, че похитителите са искали разрешение от Бин Ладен, но той не е бил големият организатор на този атентат. Саудитците не съдействаха в разследването. Има толкова много неразкрити неща, които ФБР беше възпрепятствано да разнищи. Не беше въпрос просто да се отиде в Саудитска Арабия и да се разпитат на хората, събрали 15-те саудитци и качили ги на самолетите“.