Препълнени болници, стотици загинали в рамките на часове – това е засега равносметката от пандемията с COVID-19 в САЩ. По думите на президента Тръмп, Америка се готви за най-тежката си седмица.

В момента военни превръщат най-големия конферентен център в щата Илинойс в полева болница с 3000 легла, но засега епицентърът на пандемията в САЩ е в Ню Йорк.

„Като във филм, точно. Наистина е като филм. Никога през живота си не съм си представяла, че ще бъда част от нещо такова - такава пандемия“ – така описва ситуацията  доктор Мария Динева, която е лекар в Ню Йорк от година и половина. В момента обикаля спешните отделения в различни болници на града, в зависимост от нуждите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има много болни. В момента е някакъв ужас. Няма достатъчно медици, няма достатъчно персонал. Тази маска, с която съм, я нося вече една седмица“, разказва лекарката и допълва, че  предпазните средства трябва да се сменят „всеки ден, след всеки пациент“.

„Също така и очилата. Единственото нещо, което имам достъп до него, е тези за косата, шапките и отгоре върху мантото, нещо, което се слага отгоре да го сменям след всеки пациент“, продължава доктор Динева.

„Също в този момент се опитваме да разделим един респиратор на двама пациенти, за да може колкото повече хора, да им помогнем по-добре“, разкрива медикът .

Много от колегите на д-р Динева излязоха на протест през седмицата заради липсата на  защитни консумативи.

А щатът Ню Йорк остава първи по брой заразени - с над 120 хиляди случая и повече от 4 хиляди жертви.

„В момента научаваме нови неща за всеки пациент - от новородени до 90-100-годишни. До преди няколко дена се мислеше, че децата имат някакъв механизъм, който ги предпазва от коронавируса, но в момента в една от болниците, в която работя има 3 деца, които са болни. Едното е на 6 години, другото на 9 и един тийнейджър на 14“, казва д-р Динева.

Снимка: btvnovinite.bg

Симптомите се влошават, когато човек има и други болести или хронични заболявания. Тогава често се стига до спиране на работата на органите, казва д-р Динева.

„Този вирус, той е толкова заразен, толкова голяма инфективност има, просто напада белите дробове и спират да работят. Ситуацията е много зле в болницата, до такава степен, че аз трябва да прескачам в бърза помощ всеки пациент и леглата им. Няма къде да вървя, няма къде да стъпя. Толкова много легла имаме. В момента имаме 200 легла, нямаме едно празно, всичките са COVID-19 пациенти. Повечето са с респиратори, от които няма добра прогноза за нито един от тези пациенти”, споделя лекарката.

Смените са по 12-15 часа и д-р Динева не е почивала от седмица.

„Аз по принцип, когато има нужда, винаги съм там, защото знам, че имаме липса на персонал и нуждата в момента е огромна и знам, че мога да помогна. Дали е достатъчно - един Бог знае“, казва д-р Динева.

Лекарката се е самоизолирала в отделен апартамент от своето семейство, близки и приятели и чака момента, в който животът ще се върне към някаква нормалност.

„Нямам търпение. Наистина нямам търпение да видя приятелите си и семейството си. Но все пак аз съм си избрала този начин на живот. В такива случаи това е нещо, което аз трябва да направя за тези хора, които имат нужда. Аз съм дала клетва все пак“, казва д-р Динева.

Според д-р Румен Хичев, който участва в щаб за бързо реагиране за коронавируса към американското здравно министертво трябва да се въведе масово скринингово изследване за COVID-19 - както в Америка, така и в България.

„Да се проведе едно всеобхватно, агресивно, скрийнингово проучване - подчертавам всеобхватно, агресивно, колкото се може по-бързо и да се иденнтифицират всички тези огнища на картата на страната, където има повишено разпространяване“, допълни той

Броят на заразените в САЩ надхвърля 311 000, а сред тях има и поне 3 българи. Двама от тях са в Атланта, а третият е във Ванкувър, Канада. Те са съответно на 43, 42 и 53 години. Те нямат никакви придружаващи заболявания.

САЩ са били абсолютно неподготвени за епидемията. Оказва се, че в Държавният резерв няма крайно необходими медицински артикули, които не са били попълвани заради бюджетни съкращения.