„Бях в Италия по време на епидемията H1N1, както и по време на епидемията САРС, но такава паника и незнаене какво да се прави досега не е имало”. Думите са на българката Свилена Панова, която от 10 години работи като медицинска сестра в психиатрична болница в Парма, а от 2001 година живее в Италия.

По думите на сестра Панова италианската Спешна помощ се отзовава само на някои случаи, а част от екипите вече са пренасочени към по-големите областни центрове. Властите на Апенините, където има вече близо 6 хиляди потвърдени случая, въведоха и нови извънредни безпрецедентни мерки за ограничаване на заразата – 16 милиона души в северната част на страната са под карантина и им е забранено да влизат и излизат от т. нар. „Червена зона” без разрешение, забранени са ръкостисканията, в заведенията хората трябва да стоят на поне метър разстояние.

Сънародничката ни е изключително притеснена, защото през миналата седмица се е грижела лично за двама пациенти с грипоподобни симптоми от европейското огнище на коронавируса - Кодоньо.

Снимка: bTV

„Знаехме, че сме били вече в контакт с тези потенциално съмнителни пациенти. В същото време не знаехме дали сме заразени, или не. В този случай използването на маски беше безполезно, защото имахме вече контакт няколко дни с тези пациенти”. Свилена Панова, която дава често смени и за Спешната помощ, ежедневно е следяла показателите им, а има и близки приятели, които в момента са със съмнения за зараза.

„Една от колежките ми на работа беше спряна под карантина заради това, че е имала контакт със сигурен позитивен болен от коронавирус. Притеснена съм - както за колежката, така и за всички нас, защото всички сме карали смени с нея. От друга страна, в Бърза помощ - сред екипа, обслужващ линейките, също имам познат, който от миналия четвъртък е в спешно интензивно отделение и в момента е под механична вентилация с опасност за живота. Това ми показва, че коронавирусът е тук, а и всички медицински лица, с които говорят казват едно и също – „Тук е - сред нас. Най-вероятно всички ще го прекараме, всички сме го прекарали, всички сме позитивни!", казва Свилена Панова.

Снимка: bTV

Самата тя – както останалите ѝ колеги в болницата, вече са преминали допълнителна квалификация. Заради недостиг вече не използват професионалните предпазни маски, а такива с по-малко пластове защита.

„Миналата седмица паниката беше голяма - И в интернет се продаваха маски на цени 1463 евро, а дезинфектанти под формата на гел – също на абсурдни цени. Хората се презапасяваха – точно както в Германия и в България дори – бяха изкупили от паста до всичко в консерва”, разкрива Панова.

Снимка: bTV

Свилена описва ситуацията в болниците като сюрреалистична и има свое послание към България.

Снимка: bTV

„Няма нужда от паника, има нужда от мозък, от четене на достоверна информация, от подготвени хора, които да ви помогна по какъв начин да се предпазвате и следване на всички инструкции, които са вече дадени – миене на ръце, основно правило! Опитване на пазене на дистанция от останалите, така че наистина да успеем да се предпазим”.

Вижте целия разговор с нея във видеото!

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 477 0 134 965
Света 5 906 202 5 295 362 024 2 579 877
Заразени* Нови Починали
България 2 477 0 134
Света 5 906 202 5 295 362 024
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer