„След две седмици има избори. В страната има цяла система, която работи за купуване на гласове, а държавата не ѝ противодейства. Премиерът Донев, вицепремиерът и вътрешният министър – къде е държавата? ГЕРБ и ДПС са си разпасали пояса. Явно се чувстват облекчени. Има списъци, по които едни бригадири ходят и раздават пари. В някои места ги раздадоха. Това се случва в Монтанско, Врачанско, Хасковско, в Пазарджишко“.

Това заяви в предаването „120 минути“ съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

„Тук има две възможности – или на национално ниво МВР не разпорежда адекватни мерки или долу не се изпълняват. Основната задача на служебното правителство е да проведе честни избори. Те се занимават с уволнения, борят се две БСП-та. Работата на службите и на ДАНС е да следят каналите, а не ние да им подаваме сигнали“, подчерта той.

Руското влияние у нас

„Докладът на ДАНС е специфичен PR. Не искам повече да коментирам. Служебното правителство и президентът не участват в изборите и не искам да се занимавам с тях. По време на управлението на „Борисовата държава“ нямаше противодействие срещу руското разузнава. Сега казваме  - вижте колко е страшно положението. Еми страшно е, защото това години наред е наслагвано. Числеността дипломатическия състав на посолството на Русия надвишаваше сбора на Великобритания, Франция и Германия взети заедно“.

„Кметът на Пловдив евроатлантикът Здравко Димитров, представител на евроатлантическата ГЕРБ, е поканил руския посланик Елеонора Митрофанова в Пловдив за Съединението“, обясни съпредседателят на "Демократична Бълагрия".

Според него не е трябвало да се гонят наведнъж 70 руски дипломати, а постепенно, като се намали числеността на дипломатическото представителство.

„Трябва да се зададе въпросът дали по време на служебното правителство не се възстанови състава на посолството на Русия?“, посочи Атанасов.

Относно енергийната криза

„От произведената електроенергия в България се използва през лятото една четвърт, а през зимата една втора – останалата се продава. При тези високи цени аз искам да попитам къде отиват парите? Много пари отиват в посредници и този въпрос трябва да се реши, защото повечето производителите са държавни дружества“, добави той.

„Не само трябва да се въведе таван, а да се вземат мерки за бедните слоеве и малкия бизнес да се въведат облекчения. Основната причина за високите цени на енергоносителите е войната в Украйна. В тази ситуация държавата трябва да се намеси. Президентът Радев каза, че докато има служебен кабинет няма да има режим на тока – това означава ли, че като има редовно ще има режим на тока“, подчерта Атанасов.

След изборите

Съпредседателят на „Демократична България“ беше категоричен, че няма да седна на една маса с Бойко Борисов и неговите министри и определи партия „Възраждане“ като новата „АТАКА“.