„Делян Пеевски е странна личност в българската политическа и бизнес история. Не мога да преценя в каква степен неговото присъствие или липса има значение за ДПС, защото в края на краищата на мен ми изглежда много вреден като политик, но не им пречи да си печелят изборите“, заяви депутатът от БСП Антон Кутев пред Мария Цънцарова в „120 минути“.

„Има страх от Делян Пеевски в много политици. Според мен се дължи на безспорните му връзки, които са неофициализирани, но са очевидни, със съдебната система. Всички политици се страхуват, не защото имат основания да ги осъдят, а защото ние видяхме, че има ма куп възможности да ти заведат дела. Може да се проточат по 4-5 години, а през това време са ти съсипали политическото бъдеще. Страхът го има. Разбира се, има хора и с по-основателни причини да се страхуват“, каза Антон Кутев.

„Не би ми се искало да видим БСП в коалиция с ДПС. Но има и по-ужасяващ вариант -  да сме в коалиция с ГЕРБ“, коментира Кутев възможните конфигурации след предстоящите парламентарни избори.

Снимка: btvnovinite.bg

Кутев уточни, че БСП не може да се коалира с ДПС и ГЕРБ, защото това е вредно за нея. „Не можем да влезем в коалиция с десните, защото сме на диаметрално противоположни позиции като политика и възгледи. Въпросът за коалицията е много важен. Ако ние нямаме 1 милион гласове, не можем да направим участие в управлението и всеки компромис би бил пагубен. Всяка коалиция  би провалило бъдещето на левицата. ДПС все по-малко са незаобиколими“.

„БСП може да вземе над 1 милион гласа на тези избори. Ние сега нямаме тези гласове. Трябва да работим през следващите няколко месеца, за да ги получим. От опозиция винаги сме излизали силни“, смята Кутев.

Политикът от БСП отчита, че пандемията поставя партията му в трудна позиция в бъдещата предизборна кампания, но отбеляза, че всяка „криза е възможност" и левицата трябва да се възползва от новите технологии.

По думите му БСП отдавна вече не се таргетира само към пенсионерите, а към "онзи резерв от хора, които не гласуват".

Снимка: btvnovinite.bg

Не смятам да напускам БСП, искам да допринеса още за партията, за която още страдам, разкри депутатът. Кутев е категоричен, че не оспорва лидерството на Корнелия Нинова след легитимния ѝ избор на партийния конгрес, а ако е казал нещо, то е било по повод на онази подадена и след това оттеглена оставка.

„С Корнелия Нинова съм имал различни мнения. Избягвал съм да говоря за това в медиите. БСП е особена партия. В нея критиката към лидера се приема като критика срещу партията", каза Кутев.

Що се отнася до отстраняването му от Изпълнителното бюро на БСП и липсата му сред министрите в сянка, Кутев заяви, че никой не е роден и не трябва да умира в бюрото.

Има много общо между политиката и бокса, и двете са театър. Има разлика между думите и резултатите. Всички влизаме в него, много хора си позволяват да лъжат в играта. Резултатите не винаги са предизвестени, но могат да бъдат прогнозирани. Тази аналогия Антон Кутев направи по повод мача на Кубрат Пулев и Антъни Джошуа за световната титла по бокс в тежка категория. Депутатът заяви, че въпреки че не харесва този спорт, е горд с представянето на Пулев, който е успял да издържи толкова дълго на ринга. 

Вижте целия разговор във видеото.