Молдова е сред онези бивши съветски републики, където влиянието на войната в Украйна се усеща буквално като икономическо и социално земетресение. Заключена между Румъния и Украйна, Молдова е малка страна с население под 3 милиона души, разкъсвани между Русия и Европа. Областта Приднестровие или Транснистрия, както е на румънски, е самопровъзгласила се република, която няма международно признание. Държавните й символи са изцяло свързани със Съветския съюз, като сърпа и чука. В исторически план тази област е била част от първото и второто българско царство. Поглеждаме натам, заради опасенията, че Молдова ще е следващата цел на Москва. Ексклузивно ще погледнем тази тема с Андрей Зубов.

Андрей Зубов е руски историк, политолог и философ. Роден е в Москва. Завършва престижния Институт по международни отношения в Московския университет. Работи като професор по философия. През 2014 г. е дисциплинарно уволнен заради критика, отправена към руското правителство и действията в Крим. 

В периода 2014-2018 г. работи във в. "Новая газета", а от 2016 г. е заместник-председател на Партията за народна свобода в Русия.

В една от последните си публикации коментира темата за евентуалното анексиране на Приднестровието, част от територията на Молдова. Това ли е вратата към разрастването на войната?

- Връзка с Москва. На линията е Андрей Зубов, добре дошли в предаването.

- Благодаря ви. Много ми е приятно да приветствам българските зрители.

- Нека започнем от въпроса, че вчера външният министър, г-Лавров, заяви, че молдовците трябва да се безпокоят за бъдещето си.

- Това би могло да означава, че ще има организирани действия в Молдова. Виждаме подготовка за подобна военна операция. От една страна са псевдотерористични атаки, с цел да се покаже, че населението на Приднестровието се намира в опасност. От другата страна е, унищожаването на моста откъм Днестровкия Лиман, който съединява Украйна с този елемент между реките Дунав и Днестър. Всичко това означава, че може да има опит да се изпрати десант между тези две реки към Украйна и съответно да се влезе  както от изток, така и от южната част на Приднестровието. Това изглежда много неправдоподобно, защото към момента Русия няма успех на основния фронт в Донбас. Това налага създаването на още един фронт с такива сложни средства за комуникация както е в Молдова. Това е огромна военно-логистична грешка. Що се отнася до политическия план, то в Москва, в Кремъл, се обсъжда идеята за това, че Молдова трябва да бъде включена в бъдещия план на Путин за създаване на нов Съветски съюз.

- Какво би спечелил Путин и какво би загубил?

- Според мен абсолютно нищо няма да спечели. Би изгубил много. Би вкарал Румъния във война, имайки предвид факта, че Молдова и Румъния са един народ. Румъния не би седяла безучастно, гледайки завладяването на Молдова. Въвличането на Румъния в този конфликт би означавало автоматично и въвличането на НАТО. Има такива, които искат да воюват с НАТО. Самият Путин разбира, че подобна война би била абсолютна катастрофа за Русия.

- Предвидим ли е Путин от началото на войната и защо сега се появява ситуацията в Преднестровието?

- Трудно ми е да кажа. Обяснявам го с това, че на основния фронт в Донбас, той търпи неуспех, както и с пълното поражение на руската армия в северната част на Украйна. Армията трябваше да напусне Киев и Чернигов. Всичко това кара Путин да търси друга победа. Много от хората в Молдова подкрепят Путин. Всеки втори жител в Приднестровието има руски паспорт. От тази гледна точка, той се надява на триумф, който не се състоя в Украйна. Смятам, че и тук няма да има никакъв триумф.

- Смята се, че в Приднестровието има над 12 хиляди военни, каква е тяхната роля?

- Нямам представа. В действителност, цифрата е доста по-малка. Към момента в Приднестровието има 1000-1500 руснаци. Самите те си имат свое опълчение, своя кауза, но пак казвам, че за да бъде ударена Украйна в тила, тази цифра е твърде малка. Още повече, ако погледнете картата, ще видите, че няма пряк път от района между Дунав и Днестър през Приднестровието. Трябва обезателно да се наруши територията, която се контролира от Кишинев. Това безусловно означава война с Молдова.

- Благодаря за този анализ, защото това е първият подробен и реалистичен анализ. Русия реши да спре газоподаването за Полша и България през седмицата. Очаквате ли газоподаването да спре и към други страни?

- Това е сложен въпрос. Подаването на газ е подарък. Това са пари, насочени към режим на Путин. Въпросът тук е дали самият той е готов да се откаже от тези пари. Още повече, че лятото е на прага ни, нуждите от газ намаляват. Според мен Путин няма да прекрати подаването на газ, защото това би довело до влошаване на руската финансова система.

- Как бихте описали настроенията в Русия? Хората около вас? 

- Мисля, че в България не всички си представят това състояние на умовете. Мнозина са под властта на путинската пропаганда и мислят, че почти всички поддържат тази война. Това обаче съвсем не е така. Има една група от хора, около1/4 от населението, които подкрепят тази идеология, подкрепят войната. Това предимно са възрастни хора. Но болшинството от хората не разбират целта на този военен конфликт. Страдат заради това, което се случва. За тях това води до големи проблеми. Много хора загубиха работата си. Разбира се, освен това, в тази война умират хора. Повечето от хората казват, че не разбират целта на войната. Те не осъждат Путин, защото си казват, че Путин има своите цели. Тези цели ние не ги разбираме. 1/3 от населението е абсолютно против това, което се случва. Това са именно младите хора. Мои приятели, учители в училище, от цяла Русия пишат, че учениците от горните класове категорично отказват да участват в акции в подкрепа на този конфликт. Казват, че тази войната се отразява на тяхното бъдеще. Тя го унищожава. Това не е само в Москва или в Петербург. Това се случва в най-отдалечените райони на страната като Оренбург или Красноярск.

- Проф. Зубов, знаем за законите, които бяха приети още в първите дни на войната в Украйна, начинът, по който Кремъл използва "специална военна операция" и когато някой използва думата "война" в медиите, че подлежи на преследване. Не се ли притеснявате, като човек, който се намира в Русия?

- Да, непрекъснато се притеснявам. Аз съм нормален човек и разбира се, че се страхувам. Но смятам, че още по-лошо е да се унижава човек с лъжа. И в ситуация, когато в Украйна загиват и страдат хора, в това число и руснаци, да мълчиш е също престъпление. Трябва да се говори, въпреки риска.

- Благодаря ви.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!