Сигналът е, че 2020 продължава трета година. Отново ще има избори. Около тази теза се обединиха в предаването „120 минути“ социологът Андрей Райчев и културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

Снимка: Редакторски екип

„Ако мандатът беше даден на Христо Иванов, щяхме да обсъждаме какво може да стане. Сега няма какво да обсъждаме, а само кога ще стане. Като гледах на око – 26 март или началото на април“, прогнозира Райчев.

„На Корнелия Нинова ѝ предстои конгрес – той ще реши какво да обсъжда. Тази битка предстои там. БСП едва ли може да си позволи още една година Нинова – партията умира. Всички противници на Нинова и привърженици на Радев са го натискали да даде мандата на нея – това е антиподарък. Тя трябва да стои с този мандат и да каже – „аз нищо не мога да направя“. По-скоро ще го върне бързо“, допълни той.

Снимка: Редакторски екип

Според него БСП не може да държи мандата дълго време:

„Тя няма много ходове. Политическият ѝ шанс е тя да добута до май 2024 година и да стане евродепутат. Какъв друг шанс има тя изобщо? Щетата не е за БСП, а за Корнелия Нинова“.

Райчев припомни, че хартиената бюлетина е разделила БСП от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

Бойко Борисов умело я подлъга с тази хартиена бюлетина, а тя се хлъзна. За нея е много важна, за да оправдава, че три пъти губи избори. Тя се отдели от своите съюзници, но не влезе в съюз с ДПС и ГЕРБ. Остана във висящо положение“, каза още социологът. 

„Какъв е сюжетът зад президента - чухме намек, че президентът иска да си разчисти сметката с г-жа Нинова. Той готви свой проект и трябва да разчисти БСП, да изсмуче кадри. Има и други идеи – че му се управлява още по този безотговорен начин, че Русия го кара. За него Нинова е конкурент в лявото“, обясни Ивайло Дичев.

Според него е трудно да преговаря с ДБ и ПП заради хартиената бюлетина.

Снимка: Редакторски екип

„Президентът губи. Цялата ситуацията е кой ще бъде виновен. Рейтингът му пада постоянно. Той няма полезни ходове. Можеше да даде мандат на „Демократична България“, но това противоречи с позицията му за Украйна“, добави културният антрополог.

„Основното нещо е поумняването на българските граждани, които трябва да развият имунна система срещу пропагандата. Ако трябва да посъветвам ПП и ДБ – трябва да гледат напред и да мислят за бъдещето“, каза още Ивайло Дичев.