Свободата не бива да има степени. „Степени на свобода“ е технически термин, който използвам в заглавието на две от книгите си, които се разиграват по времето на Народна република България – в несвободното българско общество и именно това е идеята, че свободата не бива да има степени. Нея или я има, или я няма. Да си измисляме степени на свобода в несвободно общество е илюзия и самозаблуда.

Това заяви в студиото на „120 минути“ журналистът Александър Андреев.

Журналистът работи в „Дойче веле“ 31 години, от които 17 години е бил редактор, а 14 години е бил ръководител на българската редакция.

„В БНР, когато започвах през 80-те години, непрекъснато имаше квалификация и обучение на репортерите и водещите за правоговор и правилен български език. В момента много се дразня, когато чувам по телевизията и радиото у нас хора, които не могат да произнасят „л“, хора, които затъмняват, редуцират гласните. Нас ни учеха как да говорим пред микрофон“, добави Андреев.

„За съжаление, в България имам чувството, че в голяма част от медиите има огромни корпоративни, финансови, политически зависимости. Знам го и от колеги, които встрани от микрофона ми се оплакват от тези зависимости. Не казвам, че в Германия, където работя повече от 30 г., всичко е прекрасно, напротив“, каза още журналистът.

Андреев добави, че за 31 г. там никога не е получавал нареждане какво да излъчва, какво да публикува, каква позиция да вземе по даден въпрос.

Александър Андреев е роден на 10 юни 1956 година в София. Произхожда от лекарско семейство. Завършва Немската гимназия и право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Между 1979 и 1991 г. работи в БНР като репортер, редактор и водещ в програмите "Христо Ботев" и "Хоризонт". Между 1983 и 1986 г. е редактор и водещ на много нашумялото по това време предаване "Добър ден" на програма "Христо Ботев", а останалите шест години до заминаването си в Германия е отговорен редактор в програматаОт 1991 г. е редактор в Българската редакция на радио "Дойче Веле" в Кьолн. От 2008 г. е ръководител на българската редакция на радиото в Бон.

Негови статии излизат в многобройни издания в Белгия, Холандия, Великобритания, Австрия, Сингапур и Германия. Автор е на белетристичните книги "Степени на свобода" и "Нови степени на свобода" и на документалната "Заговорът на шпионите". Романът "Нови степени на свобода" е считан за едно от големите литературни събития на десетилетието. Носител на десетки журналистически награди, сред които европейската награда за журналистика "Робер Шуман" 2008. Александър Андреев владее немски, руски, английски, нидерландски и френски.

Вижте повече във видеото.