Седем акробати летящи над главите ви. Без предпазни манежи. Без обезопасителни въжета. Без помощни технологии. Това е само едно от световно известните изпълнения, които зрителите на фестивала за съвременен танц One Dance Week ще видят между 20 септември и 19 октомври в Пловдив.

Директорът на събитието Елианна Лилова обясни пред „120 минути”, че ще има и спектакли, забранени за лица под 18 години заради голотата или темите, които засяга.

Но публиката вече е свикнала с естетическата голота, тя е прекрасна особено на сцена, съчетана с танц, поясни Лилова.

Снимка: bTV

Ще има италиански спектакъл с изцяло гола танцьорка на сцената, като няма реално голото тяло да прави впечатление, а ще е тяло, което преминава през различни метаморфози и показва душевни случки, обясни още директорът на фестивала.

Но темите няма да са само психологически, те ще са свързани тясно и с действителността, която ни заобикаля.

Ще има спектакъл на режисьор от Сирия, който твори в изгнание и документално ще разкаже за събитията в родната си страна. Друг подобен спектакъл от Полша ще ни върне в „Аушвиц”, а трети - ще ни разкаже за полското нежелание от страна на държавата да приеме мигранти.

„Артистите показват своята позиция за наболели световни теми, културата има силна роля и това е критичната й позиция на случващото се около нас”, обясни Лилова.

Фестивалът ще представи 22 спектакъла от 14 държави, като ще има много балкански и източноевропейски премиери, както и изцяло премиери за Европа.