Всеки по различен начин преценява мерките, за едни чрез носенето на маска личното им пространство е накърнено, но за други това трябва да бъде задължение. Обществото има свои изисквания, то има изисквания, които трябва да бъдат спазвани и адвокатите сме длъжни да осигурим баланс – общественият интерес и правото на отделния гражданин трябва да бъдат съвместими. Трябва да има правосъдие, не може да затвориш всичко, заяви адвокат Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, в предаването „120 минути“. 

Адвокатурата още от първите дни на обявяването на извънредното положение и епидемичните мерки е в действие. Ние сме в постоянен диалог с ВСС, с ръководството на Софийския рейонен съд и Софийския градски съд, за да става всичко по закон и по правилата, увери адвокат Ралица Негенцова.   

Според нея едно извънредно положение или епидемична обстановка не са индулгенция и да минаваме към някакво беззаконие, напротив – това са много тежки условия, при които трябва да се направи баланс при защита на правата на гражданите. 

От всички права най-важно е правото на живот и адвокатурата като цяло не иска да се прекъсва процесът на правораздаване, защото това означава отказ от правосъдие, посочи още Ралица Негенцова. 

„Не може обаче да се спазват правилата само от една страна, гражданите също трябва да бъдат активен участник при спазването на правилата“, отбеляза тя.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!