Варицела зостер вирусът е един от деветте херпесни вируса, за които е установено, че заразяват хората. Той причинява варицела, заболяване което най-често засяга децата, но причинява и херпес зостер при възрастни.

Варицелата е силно заразно заболяване, което протича с обриви по цялото тяло, неразположение, температура, главоболие. Почти сигурно е, че всеки човек ще се зарази от варицела до края на живота си, ако не му е поставена ваксина. Най-често боледуват деца между 3 и 14 години и повечето от тях изграждат доживотен имунитет срещу варицела, но тези хора могат да  развият  херпес зостер, тъй като  вирусът на варицелата остава в тялото за цял живот.

Поради големия брой хора, които варицелата засяга, тя има голяма икономическа тежест, тъй като болните трябва да са физически изолирани или хоспитализирани, контактните на заразените следва да ограничат физическите си контакти и да се поставят под медицинско наблюдение за период от 21 дни, родителите трябва да ползват болничен, за да се грижат за болните си деца и др.

Държавите, които са приели ваксиниране с две дози, наблюдават намаление от близо 90% в заболяемостта от варицела. При ваксиниране на над 80% от населението се осигурява колективна защита срещу варицела. Това допринася изключително много за намаляване на заразяването при хора с временен или хроничен имунен дефицит.

При 10-20% от преболедувалите от варицела, на по-късен етап от живота им, се проявява херпес зостер. Заболяването протича със силни болки и обрив по кожата. Разликата с варицелата е, че херпес зостер започва с внезапни невралгични болки без обрив. Другите симптоми са подобни на варицелата - висока температура, продължително главоболие, фоточувствителност.