Генераторите за ток са средство, което доставя електрическо захранване на места, където липсва такова или в случай на повреда и авария. Тяхното приложение е изключително широко. Много често се използват в строителството, при захранване на електроинструменти, както и във вилни зони.

Днес на пазара можете да намерите различни видове генератори за ток . Всеки с различна мощност и технически спецификации. Това какъв да изберете е свързано с определените цели и нужди на ползване на такъв вид уред. В тази статия ще се опитаме да опишем различните приложения на генераторите за ток, както и съответно кой вид генератори са подходящи в конкретните случаи.

Захранване на домакинството

Сред едно от най-често срещаните приложения на генераторите за ток е тяхното използване за предоставяне на електричество на семейната къща или вила. Ако има някаква авария или в случай, че все още нямате захранване на новатa вила, то генераторите за ток могат да ви бъдат в огромна помощ.

Едни от най-често използваните генератори за ток за този тип цели са дизеловите. Тяхното огромно предимство е, че могат да бъдат използвани в затворени пространства. В допълнение те предоставят 24 часа захранване, което ги прави чудесен избор. Те са много икономични, не харчат много и не изискват специфична поддръжка.

Захранване на електронни устройства

Едно от приложенията на генераторите за ток е, че могат да захранват различен вид електроника. Най-подходящият вид за целта са инверторните генератори за ток. Те предназначени за захранване на медицинска техника, телефони, лаптопи, компютри, а дори и домакински уреди като малки печки, тостери, сешоари и други. 

Това, което ги прави идеални за захранване на такъв тип уреди е факта, че тези генератори за ток осигуряват постоянно и стабилно електричество. Те са много икономични и са доста по-безшумни от останалите видове генератори. А и тяхното приложение е много разширено, което ги прави доста предпочитани за домакински цели.

Захранване в строителството и при аварии

Както вече споделихме, генераторите имат широко приложение в зависимост от това какъв вид сте си избрали. Някои от тях са доста по-мощни и могат да осигурят постоянно електричество за строителни цели, в селското стопанство, при различни спешни случаи и аварии, за захранване на големи пространства, които се нуждаят от постоянно електричество.

Най-подходящи са бензиновите и заваръчните генератори за ток. Бензиновите биват монофазни и трифазни. Монофазните генератори за ток са по-слаби и не могат да осигурят постоянен ток, което ги прави подходящи за по-ненатоварващи и неизискващи голяма мощност уреди. Такива са леките строителни уреди, както и някои домакински уреди като хладилници, климатици, печки и други.

Трифазните генератори за ток определено са по-мощни и могат да предоставят постоянно електричество . Именно за това са и по-подходящи за захранване на по-мощни строителни уреди, захранване на големи сгради, както и на отдалечени места, където липсва електричество.

Заваръчните генератори са също много мощни и са подходящи за по-продължителни и натоварващи строителни и ремонтни дейности. Тяхното предимство е, че са доста по-икономични от други видове генератори за ток.

Захранване в селското стопанство

Ако сте земеделец, то знаете, че използването на тежка земеделска техника е неизменна част от работата. За целта е необходимо да има снабдено електричество. И точно тук на помощ идват генераторите за ток.

 

Едни от най-често използваните генераторите за ток са бензиновите и генераторите за ток с външно задвижване. И двата вида са разделени на монофазни и трифазни. Както споменахме по-горе, монофазните не могат да предоставят достатъчно мощност, както трифазните, затова са и по-подходящи за по-лека земеделска техника. При условие, че се използва мощна техника, то е по-добре да се насочите към трифазните.

Захранване в индустриалната промишленост

Друго приложение, което намират генераторите за ток е да предоставят електричество и в индустриалната промишленост. За целта е необходимо постоянен поток на захранване, много мощен генератор за ток, който да има достатъчно защити и с ниско ниво на шум. Такива са индустриалните генератори за ток.

Генераторите за ток са чудесно решение при нужда от електрическо захранване, каквото на места липсва. Като започнем от домакинството и стигнем до медицината и индустриалната промишленост, то става ясно, че неговите характеристики са разнообразни и достатъчни, за да се справи с всяка ситуация.