Националната асоциация на бойните спортове (НАСБ) отличи най-добрите състезатели, треньори и спортисти за 2020-та година с най-голям принос за развитието на бойните спортове в страната.

За престижните национални призове „Златен пояс“ 2020 се състезаваха над 40 000 спортисти, които членуват в 12-те федерации на Асоциацията.

В категорията „Най-добър спортист – мъже“ за 2020-та година наградата „Златен пояс“ спечели многократният медалист от международни турнири Иван Кръстанов от Българска конфедерация по кикбокс и муай тай. Той е носител на 3 златни медала от един от петте най-големи турнира в Европа Athens Challenge в 3 различни категории. Печели и 5 златни медала от Европейската Купа „Карволац“, Хърватска,  в пет различни стила, като в актива си има още цели 7 златни медала от държавни първенства в 3 стила татами и 1 на ринг.

Вторият „Златен пояс“ – за най-добър спортист на годината при жените, заслужено отиде при Мария Оряшкова от Българска федерация по самбо, която преди месец спечели рекордната в кариерата си шеста световна титла по самбо. Българката триуфмира в категория до 80 килограма на шампионата на планетата в Сърбия. На финала в Нови Сад Оряшкова победи представителката на Беларус Светлана Цимашенка. Освен шестте си световни титли по самбо, тя е и 9-кратна европейска шампионка в същия спорт.

Голямата награда за треньор на годината спечели Тихомир Тодоров от Българска федерация по ушу, под чието менторство тренира Европейският шампион по Тай Чи за 2020 г. Никола Димитров.

Със специалната награда „Златен пояс“ в категория „Вярност на традициите“ беше отличен Шихан Асен Асенов. Той тренира карате киокушин от близо 42 години и е първият златен медалист от Европейско първенство по киокушин за България. Притежава шести дан и е член на Управителния съвет на Българската карате киокушин федерация (БККФ). Преди това се е занимавал със свободна борба, кикбокс и джудо. През 1994 година става европейски шампион по кикбокс в Лисабон в категория до 90 кг. Като треньор създава много европейски и световни шампиони – Стилиян Петров, Петър Мартинов, Данаила Чернева, Даниела Динева, Анелия Асенова и други.

„Златният пояс“ за 2020-та година в категорията „Ярка победа“ беше присъден на още представител на киокушин -  Деян Братков от Българска карате киокушин федерация. Той започва да се занимава с карате киокушин през 1999 г., като в момента е 2-ри дан и носи званието “Заслужил майстор на спорта“. В спортната си кариера той има множество постижения. През 2013 печели бронз от Световното първенство по карате киокушин, а през 2015 година става става трети на Световното първенство на KWU в Хабаровск, като по-късно е изместен на 2-ро място в класирането. Тази негова среща, заедно с битката му за купа „Гомел“ в Беларус, където с два нокаута от общо три двубоя печели първото място и купата, са двете му най-ярки победи. В актива си има още два бронзови медала от Европейското първенство на KWU в Берлин през 2015 година и от турнира All Japan. В момента е треньор на мъжете и жените в СК "Армеец" София.

Паралелно с големите призове „Златен пояс“ 2020-та, всяка от асоциацииите в НАБС излъчи и свои индивидуални награди, с които да отличи най-заслужилите си състезатели и треньори през изминалата и много предизвикателна година, а специално отличие на професионалния състезател по ММА Никола Дипчиков връчи медията за бойни спортове Boec.bg.

Наградите „Златен пояс2020 се проведоха за трета поредна година от Националната асоциация на бойните спортове в България с председател шихан Иво Каменов. Асоциацията е акредитирана от Министерството на младежта и спорта на България и е учредена през 2015 година, за да подпомогне, подкрепи и популяризира бойните спортове в България. В нея членуват над 476 клуба от цялата страна и над 40 000 спортисти. Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба.