На път сте най-сетне да сбъднете мечтата си - да се отправите на път, яхнали чисто новия си мотор. Остава ви само да се спрете на точната мото каска, защото знаете, че тя е най-важния и задължителен елемент от мото екипировката.

И точно тук се изправяте пред проблем. Защото не сте напълно наясно как да изберете сред разнообразието от видове мото каски тази, която може да ви осигури не само висока степен на защита, но и която да отговаря на стила ви на мотоциклетна езда.

Как да изберете правилния мотоциклетен шлем?

Преди да започнете търсенето си отговорете на въпросите: “Какъв е мотор имам, къде и колко ще го карам?”. Отговорите ще улеснят много търсенето ви.

И така…

Подходящата мото каска трябва:

1. Да отговаря на стила ви на каране

Категориите, на които се делят шлемовете според стила на езда са:

Full Face

Този тип мото шлемове предоставят най-висока степен на защита цялата глава, включително и брадичката. Пълнолицевите каски са сред най-предпочитаните, тъй като предлагат добра защита, леки са и са много удобни както за каране в градска среда, така при езда и по магистрали.

Open Face

Мото каските тип “отворено лице” са идеален избор за ежедневно градско каране или за езда през топлите месеци. Осигуряват добра защита на главата и лицето, но поради отворения си профил не предоставят защита на брадичката. Добър избор са за любителите на скутери, ретро мотори, чопъри, както и за всички, които обичат спокойната езда.

Модуларни

Flip - up или модуларните шлемове са перфектната комбинация между пълнолицевите и отворените мото каски. Отличителната им характеристика е, че разполагат с подвижен шарнир, което позволява долната част  на шлема да се вдига нагоре. Така мото каската може да се носи както като Full Face, така и като Open Face. Предпочитани са от ездачите на туристически мотоциклети.

Мотокрос/офроуд

Този вид шлемове са подходящи единствено на офроуд езда. Те са с аеродинамична форма, олекотени са, имат предпазна козирка и се носят задължително с предпазни очила.

½ шлем

“Канчетата” осигуряват минимална защита, поради което почти не се предлагат. Популярни са най-вече сред рокерите и любителите на ретро мотори.

Adventure / Dual Sport

Приключенските (Dual Sport) шлемове са проектирани както за езда на пътя, така и за каране извън стандартните трасета. Осигуряват висока защита на главата, имат добра вентилация и се предлагат с множество конфигурации. Добър избор са, ако обичате високите скорости и екстремните приключения.

2. Да е вашият размер

Щом се спрете на модел мото каска следващата важна крачка е да откриете подходящия за вас размер. Най-лесно можете да се справите като посетите магазина лично и пробвате няколко модела на място.

Но ако това не е възможно и пазарувате онлайн, за да откриете кой е вашият размер трябва да измерите главата си много внимателно. Вземете мека рулетка и измерете обиколката на главата си като обхванете най-широката ѝ част и прекарате метъра на около 0,5 см над веждите. След това сравнете получената стойност с размерите на мото каските, които се предлагат от магазина.

3. Да може да ви осигури нужната защита

За да сте сигурни, че каската може да ви осигури висока защита, задължително от вътрешната ѝ страна трябва да има етикет, който дава информация, че е тествана и притежава сертификат за безопасност. Каската, която купувате трябва да има един от следните сертификати:

  • DOT
  • ECE
  • SNELL
  • SHARP

Възможно е моделът да има един от изброените сертификати, но е възможно да разполага и с няколко. Ако попаднете на мотоциклетен шлем с няколко сертификата това означава, че е тестван за няколко различни въздействия, което е супер за вас.

Ако обаче не виждате нито един стикер, това означава, че каската не отговаря на изискванията, не е тествана и не може да ви осигури безопасност . В този случай препоръчваме да не правите покупка, а да потърсите шлем, който има поне един от посочените по-горе сертификати.