Днес едва ли можем да си представим живота без високите технологии, с чиято помощ живеем по-организирано и по-лесно. Взаимодействаме си с все повече смарт устройства, умни автомобили, роботизирани уреди за бита, които ни отменят в не една задачи и правят живота ни по-спокоен и сигурен. Последните технологични иновации в почистването на дома отвориха нова страница от общата история на хората и роботите. Питаме г-жа Деяна Сотирова, маркетинг мениджър на "Цертус Меркатус" БГ, официален вносител на iRobot за България, за интелигентите почистващи роботи и за тяхната роля в човешкото ежедневие.

Роботи срещу хора или роботи до хората? Какво е Вашето мнение?

Съжителството между хората и роботите става все по-хармонично, защото благодарение на човека роботите стават по-умни, по-самостоятелни и по-отзивчиви. Почистващите роботи на iRobot не правят изключение. Прахосмукачката-робот Roomba® и роботът-моп Braava jet® m6 осигуряват перфектно сухо и мокро почистване на подовете в домовете и го правят бързо, качествено, умно и интуитивно. Освен това са почти напълно самостоятелни и нямат нужда от човешка супервизия. 

Какво правят прахосмукачките-роботи Roomba® по-добре от хората?

Практически всичко, което е свързано с чистотата на подовете, и могат да го правят ежедневно, бързо и много по-добре от хората. iRobot има над 1500 патента, като един от тях са двата гумени екстрактора при прахосмукачките-роботи. Благодарение на двата срещуположно въртящи се гумени есктрактора космите и козината на домашните любимци се обира и засмуква директно в контейнера за боклук. Изключително подходящи за домове с домашни любимци – това подобрение почти елиминира нуждата от поддръжка. Технологията Dirt Detect® пък във всяка Roomba® засича по-натоварените участъци в домовете и автоматично им отделя повече време. Не спира, докато не ги изчисти. 

Веднага давам пример с модела Roomba® i3/i3+. Той е с интелигентна навигация със силициеви оптични жироскопи и използва подови сензори за целенасочено почистване на замърсяванията. С помощта на странична четка почиства покрай стени и ъгли. Чисти логично и организирано, като се движи в сбити линии и използва сензори за следене на пода, за да се ориентира в помещението. Когато батерията започне да пада, роботът презарежда и възобновява работа оттам, откъдето е спрял, за да изчисти навсякъде.

Roomba® i3+ сама разтоварва контейнера си с боклук в противоалергенна торбичка AllergenLock, поместена в станцията за самопoчистване Clean Base®.  Сменяемата торбичка  побира до 60 контейнера и не позволява праха и мръсотията да се разнесат обратно във въздуха. Индикатор върху робота ще ви сигнализира, когато е време да смените торбичката.

Можем ли да живеем човешки, ако разполагаме с по-малък бюджет?

Семейството от почистващи роботи на iRobot е голямо и разнообразно. В момента имаме 6 серии прахосмукачки-роботи и една серия мопове Braava jet®. Роботите Roomba® са подходящи за всяко домакинство. Предлагаме и бюджетни модели, каквито са роботите от серия 600. Те са за тези, които търсят базов модел прахосмукачка-робот и добро ежедневно почистване на подовете в по-малки жилища. Роботите от серия 600 имат патентована тристепенна почистваща система и работят с мобилно приложение iRobot Home, с което може да се програмира почистване, както и да се стартира почистващ цикъл дистанционно.Тези прахосмукачки-роботи разполагат с две четки в основата, едната разчетква мръсотията събрана в килими, а другата я насочва към всмукателния канал, където мощен мотор я засмуква в контейнера за боклук. С функция Dirt Detect® роботът засича по-замърсените участъци автоматично и ги почиства в дълбочина като им отделя повече време. 

А ако сме голямо семейство, което включва малки деца и домашен любимец? Ежедневната чистота на подовете в този случай изглежда мисия невъзможна.

Мисията е напълно възможна с прахосмукачката-робот Roomba® i7. Tя е създадена именно за големи семейства с домашни любимци и по-големи площи за чистене. Roomba® i7 притежава модерна навигация с камера iAdapt® 3.0 с интелигентно картографиране Imprint® и технология vSLAM®. Благодарение на iAdapt 3.0 роботът лесно почиства големи апартаменти, а с помощта на камера Roomba® i7 разпознава препятствия, мебелировка и избира най-добрата техника за почистване. Чрез системата за интелигентно картографиране Imprint® и технология vSLAM®  Roomba® i7/i7+ анализира над 230,400 точки в секунда и разпознава всяка една стая, позволявайки ви да я настроите да почиства стая по стая. Тези роботи могат да запаметят до 10 жилищни плана.

Модификацията Roomba® i7+ е окомплектована с автоматичната система за самопочистване Clean Base. Roomba® i7+ сама изхвърля контейнера за боклук в противоалергенна торбичка AllergenLock, поместена в станция Clean Base®. 

Roomba® почиства сама, а после ние хващаме парцала и кофата, за да измием…или? 

Или се доверяваме на роботa-моп Braava jet® m6. Той може да работи в синхрон с прахосмукачките-роботи Roomba® от сериите 900, i, s и новата j. Braava jet® m6 чисти подовите настилки в два режима - сухо полиране и мокро забърсване. Роботът-моп е оборудван с прецизен разпръсквач за вода jet spray, който разпръсква водата по целесъобразен метод по време на мокрото почистване. Специални сензори не позволяват на Braava да пръска вода по мебели и стени. Използва специални подложки за сухо и мокро почистване, за да почисти подовете. Подложките за мокро почистване за многократна употреба са направени от абсорбиращи влакна, които помагат за отстраняването на кухненска мазнина и мръсотия. Тези за сухо полиране за многократна употреба използват електростатичен заряд, което позволява улавянето на прах, козина и косми. 

Резервоарът за вода на Braava jet® m6 е с вместимост 445 мл. Можете да добавяте препарат за почистване и да почиствате до 92 кв.м в режим мокро забърсване. С навигацията с камера iAdapt 3.0 и технологията vSLAM® Braava jet® m6 се ориентира отлично за размера на всяка стая. Придвижва се напред и назад в прави линии, а благодарение на системата за интелигентно картографиране Imprint® роботът се научава да разпознава всяка стая, като така можете да изберете коя стая да бъде почистена, както и кога да се случи това. 

iRobot е световен лидер в иновациите и почистващите роботи. Да очакваме ли скоро още приятни изненади от компанията?

Приятните изненади вече са факт. Много скоро предстои да представим на българския пазар новата Roomba® j7/j7+. Тази прахосмукачка-робот има всички функции на i7 и i7+, но е с подобрена навигация. Roomba® j7 притежава най-модерната и интелигентна навигация с камера PresicionVision, интелигентно картографиране Imprint® и технология vSLAM®, чрез която разпознава обекти и избягва препятствия като кабели или бели, направени от домашни любимци. Камерата, разположена отпред, търси препятствия и ги идентифицира дори при слаба светлина. Движението на робота е систематично и се извършва ред по ред. 

Почистващият цикъл се подобрява с всяко почистване благодарение на iRobot Genius. Roomba® j7/j7+ избягва препятствия. Щом ги забележи за първи път, ви изпраща снимка, за да потвърдите дали да ги избягва и в бъдеще. Можете да използвате мобилното приложение или гласов асистент, за да инструктирате робота да почисти конкретно място, като например пространството под масата за хранене. Роботът притежава реактивен сензор - когато усети съпротивление, обръща и сменя посоката. Това не му позволява да се заклещи под мебелите.

Има и още. Българските ни клиенти вече могат да се възползват от подобренията в мобилната апликация iRobot Home. Благодарение на технология Genius приложението разбира кога напускате дома си и изпраща сигнал на Roomba®, за да започне да чисти. Така се прибирате вечер у дома, а подовете ви вече са почистени. Новите модели прахосмукачки-роботи се самообучават не само за спецификата на жилището ви, но и за вашите навици, а мобилното приложение iRobot Home с Genius ви предлага персонални графици за почистване – като например по-често почистване в сезона на алергиите. 

Животът изглежда все по-сложен. Като че ли иновациите в продуктите на iRobot са готови да оспорят това твърдение…

Именно защото е все по-сложен, имаме все повече ангажименти и все по-малко свободно време, почистващите роботи на iRobot с готовност влизат в домовете на клиентите ни, напълно подготвени и екипирани да поемат не малка част от домашните задължения, за да могат хората да се радват на ежедневна чистота и повече свободно време. Казано с други думи – да живеят човешки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!