Ловът е любимо хоби на мнозина, а при други дори е професионално поприще. Ловците трябва да притежават не само предварителна подготовка за дългочасов престой в природата, но и голям набор от необходими принадлежности, които да гарантират успеха на мисията, безопасността и комфорта им през цялото време.

Ако сте начинаещи и искате да се впуснете в това вълнуващо приключение сред природата, трябва да се запознаете с някои особености, които да ви подготвят за ловния излет. Научете повече по темата от екипа на онлайн магазин Заримекс.

Запознайте се с всички законови разпоредби

Ловът е контролиран спорт, при който има установени законови разпоредби, норми и правила. Ако сте начинаещи, най-вероятно не сте запознати с тях и тепърва ще ви се наложи това, още преди първия излет. Сред най-важните неща, които трябва да знаете са:

1. Правила за индивидуално и групово ловуване

Разрешително за индивидуален лов се издава за срок от месец, като след приключването му, трябва да се впише броя на отстреляния дивеч. При груповото ловуване, имената на ловците се вписват от ръководителя, както и членските карти и серийния номер на билета, след направен инструктаж.

2. Необходими документи и разрешителни за лов

За да отидете на излет, трябва да имате разрешително за използване на оръжие, валиден ловен билет и членска карта.

3. Ловен период за конкретните видове животни

По време на вашия излет може да преследвате едър, дребен дивеч и хищници. За всеки от видовете има конкретен период, който трябва да се спазва. Той е съобразен с размножителните периоди и други фактори. Докато хищници, като вълците, могат да бъдат отстрелвани целогодишно, други, като сърни, могат едва от 1 септември до 30 октомври.

Това са някои от особеностите, които трябва да вземете предвид, когато искате да се занимавате с този спорт.

Избор на подходящо облекло за лов

Ловното облекло е сред най-важните неща, които трябва да вземете предвид по време на излет.

Сезонност

На първо място то трябва да отговаря на нуждите за конкретния сезон – ако е зима, трябва да гарантира отлична топлоизолация, а през другото време – водоустойчивост и ветроустойчивост. За целта е препоръчително начинаещите да потърсят съвет относно избора на екипировка, както и да се доверят на утвърдени производители.

Видове дрехи за лов

На второ място стои изборът на дрехи. Онлайн ще откриете голямо разнообразие от модели, споделят от онлайн магазин Zarimex.eu – якета, панталони, блузи, полари, тениски, термо бельо, дрехи с нагряване.

Обувки 

Не забравяйте да обърнете внимание на вида на обувките. Ще откриете разнообразие от туристически, тактически, ежедневни, ловни, обувки за сафари, както и ботуши. Съобразете условията на природата и сезона, през който ще ловувате.

Аксесоари

По време на лов задължително трябва да си подсигурите и набор от нужни аксесоари, като дъждобрани, шапки, колани, ръкавици и дори маски при необходимост от максимално прикритие.

Оборудване

Важна част от подготовката за излета включва избор на ловно оръжие, боеприпаси, аксесоари и оборудване. Гладкоцевните пушки са едни от най-популярните варианти за начинаещи и напреднали, защото осигуряват точни изстрели и са по-лесни за поддръжка.

Безопасност и сигурност по време на лов

Много е важно, ако до този момент не сте предприемали ловен излет, да се допитате до по-запознати в областта, които имат опит, относно безопасността по време на ловуване.

Важно е да съобразите метеорологичните условия и сезонността при избор на екипировка и аксесоари, типа на ловуване – дали е индивидуално или групово, наличие на маскировъчна окраска и други допълнителни особености.