Когато обмисляме покупката на лаптоп, за нас са важни неговите параметри, така че да може да служи за целите, за които го вземаме. За щастие, изборът на модели и специализирани производители е голям. Освен това, този тип устройства са изключително удобни, когато става дума за мобилност на работното място. Те могат да работят както на зарядно, така и автономно – чрез вградената си батерия.

Захранването обаче си остава задължително условие, тъй като чрез него се зарежда батерията. Добрата новина е, че не е нужно да мислите отделно за покупка на адаптер, защото окомплектовката на всички съвременни преносими компютри включва и такъв. 

Ако обаче лаптопът и неговото захранване са вече ветерани, или например имате активен домашен любимец, който има афинитет към кабелите, зарядното може да се повреди и да се наложи да потърсите алтернатива.

Има ли универсални захранвания за лаптопи

На пазара се предлагат различни захранвания – както универсални, които са с различни накрайници (букси) и дължина на кабела и можете да зареждате различни типове устройства, така и за специфични модели. Можете да потърсите зарядни на производители на лаптопи или на такива, специализирани само в захранванията. Трябва да се отбележи, че оригиналните имат вградени защити, съобразени с модела, точни изходни параметри, които щадят и удължават живота на батерията.

И все пак, за да избегнете ситуация с покупка на зарядно, което не отговаря или няма да е подходящо за вашата компютърна техника, е добре да обърнете внимание на следните няколко неща:

1.     Изходното напрежение (U) във V (волтове) – необходимо е да се избере адаптер с точната стойност, посочена от производителя. Така ще избегнете покупката на захранване с по-ниско напрежение, което няма да позволи да се зареди батерията или зареждането ще е значително по-бавно. В случай че напрежението е по-високо, има риск да се повреди батерията или още по-лошо – целият лаптоп.

2.     Изходен ток (I) в A (ампери) – обикновено е посочен като параметър, веднага след изходното напрежение. В този случай е възможно да се избере с по-голям ток, което означава, че адаптерът ще е натоварен по-малко от 100%. Ако обаче се избере с по-малка стойност, това ще доведе до претоварването му, батерията ще се зарежда по-бавно, адаптерът ще загрява и вероятно бързо ще дефектира.

Забележка: някои от производителите посочват мощността (P) на адаптера във W (ватове). Формулата за изчисление е: P = U * I

3.   Вид на буксата, която се включва в устройството – въпреки че някои накрайници (конектори/букси) изглеждат еднакво, те работят единствено и само с конкретна марка преносими компютри, а за други ще са неподходящи. Прави впечатление, че напоследък производителите се ориентират към стандартни накрайници. Доста често се среща захранването да е през USB type-C. 

Забележка: всички тези параметри се намират на стикера на захранващия адаптер и/или на долния капак на лаптопа.

Ако все пак имате колебания какво захранване е подходящо за вашия лаптоп, можете да потърсите експертното становище на сервизните техници в Ardes.bg. Те ще проверят параметрите на устройство, ако е необходимо ще замерят, като ще ви предложат варианти и цени на адаптери, от които да направите своя избор. Разбира се, можете да направите и онлайн консултация, ако в електронния магазин www.ardes.bg ви е по-удобно да потърсите решение.