Фантастико даде старт на най-голямата социално отговорна инициатива в историята си – „Фантастико до теб“. На специална церемония беше обявено създаването на фонд, чрез който компанията ще финансира проекти в шест ключови за обществото ни области - образование и култура; здравеопазване; подкрепа на уязвими групи; социално предприемачество; спорт; околна среда.

Церемонията беше открита от магическото изпълнение на цигулка на 10-годишната Богомила Кръстева от Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Повече от 200 души – партньори на компанията, присъстваха на събитието. Сред тях и слънчевите деца от Българската федерация за адаптирана физическа активност.

„Благодарение на партньорството между УНИЦЕФ и Фантастико, през последните две години успяхме да достигнем до над 3400 деца и до 800 професионалисти в България“, заяви на церемонията Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България и допълни: „Бизнесът играе ключова роля за изпълнението на мисията на УНИЦЕФ, ключова роля за постигането на промяната, за едно по-добро бъдеще за децата. И много важен партньор в тези наши усилия е Фантастико.“

Социалните инвестиции на ФАНТАСТИКО ГРУП през последните пет години възлизат на 2 143 915 лв. Компанията е подкрепила 50 различни организации. Тази подкрепа е достигнала до повече от 21 000 души. А като добавим и приноса на клиентите на Фантастико към различни дарителски кампании, общата сума, дарена от компанията и клиентите ѝ, е 3 747 432 лв. Данните са от доклад, изготвен със съдействието на „ПрайсуотърсхаусКупърс България“.

„Ако повече хора могат да погледнат нашата работа отвътре, ще видят не само колко много труд, колко много професионалисти стоят зад продукта Фантастико, но ще видят и колко бързо се взема решение да се подкрепи даден социален проект, когато обстоятелствата го изискват и когато сме убедени, че ще има реален ефект върху живота на хората.“, заяви Светослав Гаврилов, изпълнителен директор на ФАНТАСТИКО ГРУП.

Една от многобройните каузи, зад които компанията застава без никакво колебание, е помощта за бежанците от Украйна. „Когато избягахме от войната, най-ужасният въпрос за мен беше: „Как сте?“ А хората от Фантастико не зададоха никакъв въпрос - просто помогнаха. Поклон, че ни дадохте рамо! Поклон за това сърце!“, разказа емоционално пред гостите на събитието Альона, млада жена от Украйна, намерила подкрепа в България.

За партньорството си с ФАНТАСТИКО ГРУП разказаха още много представители на различни организации, като SOS Детски селища, „Една от 8“, „Майко мила“ и Нов български университет.

„Основни ценности в нашето семейство винаги са били образованието и трудът. Всички в семейството сме работили в първите магазини Фантастико, още от времето, когато те бяха далеч от представата за модерен супермаркет, а днес вече три поколения от фамилията сме ангажирани с оперативната дейност и развитието на ФАНТАСТИКО ГРУП“, разказва оперативният президент на компанията Владимир Николов. Той допълва, че „Фантастико до теб“ е инициатива, за която мечтаят отдавна и която е естествено продължение на усилията за градене на отговорен бизнес с ангажимент за принос по ключови за обществото теми.

В рамките на първата година на инициативата фондът по програмата „Фантастико до теб“ ще финансира проекти на стойност 200 000 лв. в две от шестте ключови области – образование и култура, и околна среда. Максималният размер на подкрепата за всеки одобрен проект ще бъде 10 000 лв. Документи за кандидатстване се приемат до края на май 2023 г. Условията за кандидатстване са ТУК.

Проектите, кандидатствали по програмата „Фантастико до теб“, ще бъдат оценявани от жури, в което ще влязат водещи специалисти в областите на финансиране в първото издание. Освен финансиране, програмата „Фантастико до теб“ ще оказва още материална подкрепа - хранителни продукти и други стоки, както и нематериална подкрепа – с доброволен труд, достъп до услуги, комуникационни канали и други.