Над 400 милиона лева губи държавата всяка година от спестените данъци и осигуровки заради т.нар заплата в плик.

По оценки на данъчните 60% от работодателите у нас попадат в рисковата група или частично са в сивия сектор. Около две трети от наетите в строителството и търговията на дребно продължават да получават заплатите си в плик – без да се начисляват осигуровки върху реалните им доходи. В туризма подобни практики също са масови.

Приложение на данъчните изчислява, че например, ако човек се осигурява на 600 лева, но реално получава 1100 лева – в дългосрочен план той ще загуби близо 70 хиляди лева от осигурителни права.

Заради спестените осигуровки обезщетенията за безработица, майчинство и болничните и пенсията са в по-малък размер.

Най-често в сивия сектор попадат малки фирми до 10 души, показва анализ на Асоциацията на индустриалния капитал. А пестенето от осигуровки е проблем и за бизнеса, защото се създават условия за нелоялна конкуренция. „В България безработицата вече е на санитарния минимум т.е. работниците са във все по-силна позиция да отказват заплата в плик”, смята Милена Ангелова от АИКБ.

Често служителите не подават сигнал, затова данъчните предлагат нови механизми за борба с укриването на осигуровки. Например фирмите, където декларираните заплати са драстично по-ниски от средните в бранша, да бъдат лишавани от достъп до обществени поръчки.