Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя да представи на обществеността прототип на т.нар цифрово евро след две години, съобщи БТА. Новината идва след две години проучвания и показва какво бъдеще си представят европейските институции когато говорим за разплащанията с единната валута.

Що е то

Цифровото евро е нов дигитален платежен инструмент, но запазва силната си връзка с традиционните пари. За разлика от повечето криптовалути, то е с гарантирана стойност, която е равна на „аналоговата“ си версия. Целта е да могат да се извършват преводи или плащания онлайн без допълнителни такси за потребителите.

Можете да прочетете ТУК доклад на ЕЦБ за дигиталното евро

За да се случи това, емитираното и съхранявано в ЕЦБ електронно евро ще се менажира през електронни портфейли с високо равнище на сигурност, като се предвиждат и платежни карти, подобни на дебитните и кредитните. Така парите ни са директно в Европейската централна банка, а не по търговски банки, т.е. в много по-голяма безопасност.

Основната причина да се върви към дигитализация на еврото е гражданите на еврозоната да бъдат независими от платформи, които са извън ЕС и чиито действия могат да подкопаят финансовите стабилност и суверенитет. Двете най-познати у нас платежни системи – Visa и Mastercard, са с американски корени. Огромна част от дигиталните плащания пък минават през друга американска компания – PayPal.

Как ще се случи

Началото на процеса по въвеждане на електронното евро бе даден през юли, когато ЕЦБ обяви започването на работна фаза по въвеждането на дигиталното евро и си постави срок от пет години. По-късно – през месец октомври, стартира и проучвателния етап, в който 30 експерти ще имат две години за да представят гледната точка на разплащателната индустрия.

Според ЕЦБ използването на дигиталното евро не трябва да се разглежда само в средата на днешните плащания, където се сблъскват много технологични гиганти като „Епъл“ и „Гугъл“, а да предвиди и бъдещите участници и появата на нови опции за плащане.

За да бъде привлекателно за потребителите, то ще трябва да е по-евтин, ефективен и общодостъпен начин на плащане, но неговият успех ще зависи и от съгласуваността между европейските власти и институции – нещо, което при съвременните политически реалности в ЕС може да се окаже немалко предизвикателство.