Температурите тази сутрин паднаха до минус 28 градуса и 6 десети. Толкова беше във Видин в най-студения ден там от началото на зимата.

Рекорди имаше в 8 града на България - във Видин, в Кнежа, където температурата също падна до минус 28 градуса, в Монтана, Ново село, Враца, Плевен, Разград и Силистра.

Код „оранжево” за опасност от измръзване е в сила за почти всички области на Северна България. Вече е отменено бедственото положение в общините Костинброд и Антон, област София. Остава обявеното бедственото положение в областите Хасково, Кърджали и във Велинград.

По морето освен за ниски температури има и „жълт” код за силен вятър, който засилва усещането за студ.

Заради ниските температури Дунав замръзна

Ледоходът край Русе и Силистра е почти 100 процента. Това блокира напълно корабоплаването по реката. Североизтокът остана за дълго откъснат от света, в сила е пълната забрана за движение на автомобили. Пътят от Силистра до Тутракан обаче вече отворен.

Трети ден остава затворено Пристанище Русе. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав очакват затрудненията да продължат, ако температурите се задържат все така ниски.

Докато огромни ледени късове са покрили реката, на северните гранични пунктове се вият километрични опашки от камиони, чакащи да преминат в Румъния.

„Чакам от понеделник вечерта. Проблемът е голям, нафта горим - ужас, просто ужас...”, коментира Валентин Шолев, шофьор на камион.

Тежко остава положението в Силистра

Ток и вода обаче вече има във всички селища в областта.

„Обстановката е сложна, бих я нарекъл тежка, но е под контрол”, увери Николай Димов, областен управител.

Осем болни за хемодиализа бяха превозени до града с тежки верижни машини. Край Ситово е спасена и родилка. Пет бебета са готови за изписване, но те и майките им не могат да се приберат по домовете си, въпреки че според кмета на Тутракан всички пътища в района са почистени.

„Движението между Тутракан и Силистра е отворено след дълги часове на работа. Използваме всичката налична в района техника за разчистване на междуселските пътища и тези от републиканската мрежа. Всички села имат ток и вода, както и доставен хляб”, подчерта Димитър Стефанов, кмет на Тутракан.