Кърджали е на път да постави антирекорд по най-много похарчени пари за улично осветление с най-малък ефект, а въпреки огромния трафик през Маказа - остава и без околовръстно шосе.

При осигурено значително държавно финансиране, общината не успя да се справи в срок с осветлението. 

Сега се чака отново държавата да реши и друг от най-наболелите проблеми на града, а именно отклоняване на трафика за Маказа, който сега преминава през целия град. Пари за околовръстен път на Кърджали в републиканския бюджет обаче засега няма. 

Снимка: btvnovinite.bg

Бързо преминаване на пешеходните пътеки и всекидневно задръстване са част от особеностите на трафика в Кърждали. С откриването на пункта „Маказа" преди 8 години градът се превърна в част от трасето за Гърция. 

За Кристина Николова, която живее на пътя за граничния пункт, денонощният трафик е кошмар.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много е шумно, като почнат да минават тия, товарните коли и едно след друго, другите коли е стращна работа”, разказва Кристина.

15-километровият обходен път ще струва на държавата 140 млн. лева. Сумата не включва средствата за отчуждителни процедури. От Пътната агенция определят обходното трасе като сложно и скъпо.

„Към настоящия проект имаме готов технически проект за реализацията на този обходен път, най- трудно е с геоложките проучвания,.липсата на актуални данни за далекопроводи, съобщителни кабели и т.н.”, обяснява инж. Ася Чипева- директор Дирекция "Инвестиционно проектиране и отчуждителни процедури" в АПИ.

От Пътната агенция предвиждат до края на следващата година да приключат с отчуждителните процедури по трасето. Така, ако всичко върви по план, строителството може да започне най-рано след две години - срок, в който Кристина Николова не вярва. 

„Околовръстен път, който 30 години е плануван, не виждам още 30 години да го направят”, казва Кристина.

Далеч по-рано от общината обещават градът да светне.

„Над 60-70% са подменени осветителните тела в града. Имаме проблеми в подземната инфраструктура на участъци”, казва Катя Митовска, зам.-кмет на община Кърджали.

Снимка: btvnovinite.bg

За три години  правителството на три пъти отпуска целеви средства на община Кърджали за подмяна на уличното осветление. Финансовата инжекция от държавата е близо 5 милиона лева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пълна тъмнина в квартала ни. Непрекъснато, от години. По едно време пуснаха, през лампа светеха. Но тази улица, специално тази е много тъмна”, споделя местната жителка Надежда Кьосева.

Проблемът се оказват старите кабели, които на места са скъсани или изгнили. А дефектът лъсва чак при монтажа на осветлението.

Снимка: btvnovinite.bg

Заедно с парите по градска среда, новото улично осветление в общината ще струва над 7 милиона и половина лева.