Сливен стана основна тема в новинарските емисии заради проблемите, свързани с извеждането на децата от училищата. Над 1000 ученици бяха изведени от класните стаи заради фалшива новина, че социалните ще ги отнемат от родителите им.

В понеделник стотици афектирани родители нахлуват в двора на Шесто училище за да вземат децата си. Напрежението ескалира след организиран протест срещу Стратегията за детето в квартал „Надежда”, но родителите не посочиха кой ги агитира.

Според институциите това е политическа провокация и злоупотреба със страховете на хората. На втория ден след масовата истерия децата се върнаха в клас.

Темата коментираха кандидат-кметовете на Сливен Стефан Радев от ГЕРБ, Кольо Милев от БСП, Йордан Лечков от „Нова алтернатива” и Румен Бозуков от „Движение ЗАЕДНО за промяната”.

Стефан Радев, кандидат за кмет от ГЕРБ

"Кой е авторът на тези злонамерени фалшиви новини, предстоят органите да установят? Това е най-лошото, което можем да правим за децата – да ги заливаме с фалшиви новини и с истерии. Вместо да учат, те да са по дворовете и да се поддават на паника", заяви Радев.

"Това е злонамерена акция и трябва да се понесе отговорност органите да установят кой стои зад нея", допълни той.

Кольо Милев, кандидат за кмет от БСП

"Този въпрос не е местен, той е национална политика. Не се работи достатъчно с хората. През последните 30 години се наливаха едни средства в меки мерки за социалната интеграция на ромите, което не се получи. Дори кметовете по места не са тези, които могат да решат този въпрос. Това е работа на държавата", заяви Милев.

Йордан Лечков, кандидат за кмет от "Нова алтернатива" 

"Прекалено много внимание се обръща на тази тема. Нека да се концентрираме върху по-важните неща, без да подценяваме проблема. Според мен само властимащите могат да организират такова нещо", на мнение е Лечков.

Румен Бозуков, кандидат за кмет от "Движение ЗАЕДНО за промяната"

"Това е инсинуация и тези, които са го направили, трябва да бъдат наказани", коментира Бозуков.