Една от емблемите на Плевен е парк „Кайлъка”. Води се държавна собственост, а грижа за него полагат и от общината. Проблеми обаче не липсват.

Осветление, поддръжка на терена и на алеите. Доброволци взимат нещата в свои ръце – редовно почистват парка, поправят шахматната дъска и обновяват дори мост над езерото с часовника.

Поправят дори забравената с години сцена. Искат да дадат пример – и на плевенчани, и на управниците. Акциите на „Доброволци за Кайлъка” продължават всеки уикенд.

Снимка: btvnovinite.bg

Водещите кандидати за кметския пост в Плевен коментираха проблема:

Георг Спартански, независим кандидат

„Десетки години общината се грижеше за парка. От годините на демокрацията и разделението на държавна и общинска собственост – паркът остана държавна собственост и, въпреки многократните искания на общинския съвет, не ни беше дадено правото да управляваме „Кайлъка” и не можем да инвестираме в него”, каза Спартански

Мирослав Петров, кандидат за кмет от ГЕРБ 

„Това е лъжа, в качеството си на областен управител, аз съм Ви осигурил 1,2 млн. лв. Предложихме Ви вариант да го придобиете за стопанисване, Вие отказахте с аргумента, че „Кайлъка” ще Ви носи само пасив”, опонира Петров.

Илиян Йончев, кандидат за кмет от БСП

„Предлагам на всички кандидати да се обединим и в следващия общински парламент да поискаме парк „Кайлъка” да стане общинска собственост, да получим подкрепата на държавата да даде парка с гласуван бюджет”, каза Йончев.

Калин Поповски, кандидат за кмет от ВМРО-БНД потвърди мнението на Петров.