През 2011 г. на стадион „Спартак” 16 хил. фена подкрепят отбора в битката за купата на страната срещу ЦСКА. Това е и най-посетеният двубой през сезона.

8 години по-късно, такива мачове са само спомен. Навръх 100-годишнината на „Спартак” стадионът се разпада, а отборът играе в Ловеч. Освен футболни легенди като Пламен Гетов, оттук са тръгнали и олимпийски шампиони в почти всички видове спорт.

Снимка: btvnovinite.bg


„На този трап е скачала Тереза Маринов. Водила е последните си тренировки – от началната си подготовка до поставянето си на рекорда в старша възраст. Съоръжението от доста години не се ползва от спортистите поради опасност от травматизъм”, коментира Георги Гетов, национален треньор по лека атлетика, скок на височина.

Едно от последните открития на плевенската школа е Тихомир Иванов, който върви по стъпките на легендата Георги Дъков. Треньорът им посочи, че е пропускал тренировки заради липса на средства.

Снимка: btvnovinite.bg

Готови проекти за стадион и модерна многофунционална зала има. Излети са и основи за 2 млн. лв. за залата, но не е завършена. Дали ще бъдат построени не е ясно. Дотогава пари за ремонта на съоръженията се събират с дарения.

Снимка: btvnovinite.bg

Водещите кандидати за кметския пост в Плевен предложиха решения на проблема:

Георг Спартански, независим кандидат

„Има два проекта – за стадион  за 16 млн. и другият е за недостроената спортна зала за 10 млн. лв. – първият етап е изпълнен. Още зимата на 2016 г. изпратихме писма до премиера, спортния министър и финансовия министър, за да се продължи вторият етап на това държавно финансиране. До този момент не се е случило. Няма да спекулирам с причините”, каза Спартански.

Илиян Йончев, кандидат за кмет от БСП

„Като областен управител, заедно с кмет от ГЕРБ, издействахме 2 млн. лв. за строителството на спортната база. Аз недоумявам защо в следващите 5 години правителството не отпусна останалите средства. Плевен не заслужава тази участ и трябва да бъде необходимото”, коментира.

Мирослав Петров, кандидат за кмет от ГЕРБ

„За мен това е липса на комуникация. Да се отиде с хвърчащ лист при министъра на спорта и да се искат милиони е несериозно. Да, общината няма пари, но кметът трябва да е активен и да прокарва решения”, посочи Петров.

Калин Поповски, кандидат за кмет от ВМРО-БНД

„Тази картина може да се промени само с помощта на правителството. Най-малко 10 млн. лв. са необходими, за да се завърши многофункционалната спортна зала. Такива зали има в Ботевград, Самоков – градове с 20 хил. души население. Нашият го броим за 100 хил., а горе е трагедия, нямам думи”, заяви Поповски.