„На балотажа в София е много важно поведението на протестния вот. Дали хората, които искат да се смени статуквото, ще отидат да подкрепят Мая Манолова не на база компетентността й, а на база това, че просто искат промяна”.

Това коментира в „Тази сутрин” политологът Георги Киряков.

„Пиарите на Йорданка Фандъкова се опитват да представят битката за София не за промяна, а като битка с червената заплаха. Това няма връзка със здравия разум”, каза от своя страна политологът Кольо Колев.

И двамата са на мнение, че безспорно най-драматичен ще е балотажът в столицата.

„Загубата на Йорданка Фандъкова би бил тежък имиджов удар. Това може да бъде началото на края на управлението на ГЕРБ”, каза Колев.

Снимка: btvnovinite.bg

„ГЕРБ ще има проблеми навсякъде със сглобяването на мнозинства в общинските съвети, защото на много места нямат мнозинства и ще трябва да се договорят с много повече партии. Така ще се наложи да правят много повече компромиси, включително в София”, допълни Киряков.

Според Георги Киряков се разширява обхватът на местата, където вотът се купува. Значително се увеличава и сумата на продадения вот.

„Това се дължи на неспособността на партиите да представят кандидати, които да изпълнят обещанията си поради ред причини”, смята Киряков.

„Тази година екзит половете даваха доста голямо отклонение. Близо 50% от хората, които бяха помолени да повторят анонимно вота си, отказаха да го направят. Това е индикатор за едно нещо – страх”, допълни Кольо Колев.