Интересни бяха реакциите на победителите и победените след балотажите в по-големите градове на страната. 

Безапелационна изборна победа отчете ГЕРБ в Пловдив. Новият кмет на Пловдив Здравко Димитров заяви, че първото нещо, с което ще се захване след встъпването си в длъжност, ще е решаването  на проблема с  все по-големите улични задръствания и трафика.

49 хил. души избраха новия кмет на близо 400-хилядна Варна. Градът ще продължи да се управлява от ГЕРБ и Иван Портних.  

Той спечели с 60,79 % балотажа срещу кандидата на Възраждане Костадин Костадинов, който получи 35,99%. Едва 28,97% от имащите право на глас упражниха вота си.

Наказателен вот в Созопол. Кандидатът на БСП Тихомир Янакиев спечели 66% при рекордна избирателна активност.

„Още преди вота ние виждахме настроенията на хората и знаехме, че ще постигнем такъв резултат… Първо ще направя финансов одит, за да видим за какво точно иде реч там”, обяви Янакиев.

Станислав Владимиров от БСП е новият кмет на Перник. Той влезе в оспорвана надпревара с кандидата на ГЕРБ Вяра Церовска и спечели с над 2% разлика.

„Беше впрегнат целия бизнес да работи за ГЕРБ. Но аз и моят екип не си позволихме да изречем нито една дума в посока, която може да навреди на имиджа на нашия опонент”, подчерта Владимиров.

Обрат в Благоевград – след 8-годишно управление ГЕРБ загуби вота на гражданите. Досегашният кмет Атанас Камбитов отстъпва стола си на независимия кандидат Румен Томов.

Чрез пост във „Фейсбук” Камбитов се усъмни, че има купуване на гласове. Приложи и видео, на което се вижда „наглата размяна на пари пред кметството на село Изгрев в деня на изборите”. 

„Мен ме подкрепя БСП в тази битка за кметския стол. Това, което е показано в този материал, аз нямам отношение към него. Има разследващи органи, които да проверят. Ние сме водили изключително чиста кампания, без да си позволим да купуваме гласове”, коментира Томов.

Спечелилият изборите в Плевен Георг Спартански не е доволен от работата на полицията по време на вота. Според Спартански разликата между него и опонента му би трябвало да е много по-голяма.

„Как да съм доволен от разликата, която в тъмните часове на деня започна да се топи, като ланския сняг. Орди там някакви мургави нахлуваха срещу определен стимул в секциите”, каза Спартански.

В Русе депутатът от левицата Пенчо Милков надделя на втори тур над Диана Иванова от ГЕРБ.

Преднината на Милков е над 20%. Тази седмица той ще напусне парламентарната банка и ще встъпи в длъжност като кмет.

Само 77 гласа решиха кой ще бъде кмета на Шумен. Драматичният балотаж до последно противопоставяше кандидата на ГЕРБ срещу този на БСП, но след фотофиниша в края на изборния ден победата бе за досегашния кмет Любомир Христов.

„Имахме така извънредна ситуация в Шумен, водата беше преустановена в продължение на два дни, вследствие на тежка авария и всичко това нямаше как да не рефлектира върху нашите избиратели… изборите смятам, че бяха нормални и честни, така че няма за какво да се притеснявам”, коментира Христов.

„Аз искрено се надявам, че управляващите които спечелиха всъщност вота в Шумен с тези 77 гласа, правилно са дешифрирали този вот, защото той говори, че хората имат нужда от някаква промяна… нашите юристи ще огледат внимателно доказателствата които имаме, за да видим дали има шанс и възможност да оспорим резултата”, каза кандидатът на БСП Венцислав Венков.

Арестуваният по подозрения за купуване на гласове бивш депутат Ахмед Башев заяви в интервю за bTV, че акцията срещу него е целенасочена, а поръчителите са „братоубийци”. Башев беше арестуван в нощта срещу изборите и освободен в края на изборния ден. В Гърмен спечели кандидатът на ДПС Феим Иса, който измести кмета Минка Капитанова.

„Наистина пари в общината се разхвърляха като салфетки в гръцка таверна и от двата щаба, но за нас изборите приключиха още на 27 октомври, аз не бях нито кандидат, нито пък съм участвал пряко в кампанията”, обяви днес Ахмед Башев. Бившият депутат и дългогодишен управник на Гърмен обмисля да съди страната ни в Страсбург.