Един от най-интересните балотажи следващата неделя е този за София. Разликата между Йорданка Фандъкова, кандидата на ГЕРБ подкрепен от СДС, и Мая Манолова, издигната от Инициативен комитет, е 9 процента.

Големият въпрос е кои от кандидатите, които не се класираха, ще призоват избирателите си да подкрепят една от двете дами, както и реакцията на Фандъкова и Манолова.

Още в нощта, когато стана ясно, че балотаж за София ще има Йорданка Фандъкова каза, че е готова да разговаря в дясно.

"Днес София показа, че е дясна. Искам специално да поздравя за добрите резултати кандидата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов и независимия кандидат Борис Бонев. На балотажа ще разчитам най-вече на подкрепата на всички софиянци, с които заедно работихме толкова години, готова съм на разговори с десните партии защото софиянци показаха, че има прагматични решения в техните партии”, каза Йорданка Фандъкова. 

В изборната неделя, независимият кандидат, подкрепен и от БСП, Мая Манолова беше категорична, че пробивът в столицата е направен.

Кандидатът на „Демократична България” Борислав Игнатов няма да е кмет, но ще е общински съветник. Той самият няма да гласува в неделя, но пък от коалицията казаха, че избирателите им ще гласуват по съвест.

СДС, които подкрепят ГЕРБ в София, призоваха гласувалите за Игнатов следващата неделя да подкрепят Фандъкова.

„Демократична България” са готови да работят в Общинския съвет с представителите на „Спаси София”. Борис Бонев също каза, че подкрепата на балотажа в неделя е въпрос на личен избор.

В същото време предизборният щаб на ГЕРБ предложи дебат на неутрална територия между кандидатите за кмет на София и техните екипи в присъствието на медиите.  

Отговорът на Манолова е „Ще се явя на всеки лидерски дебат с г-жа Фандъкова очи в очи, а не криейки се зад екипи и съветници”.

При обработени половината от протоколите от ЦИК, можем да кажем как софиянци са дали своя глас и как са разпределили гласовете си за Общинския съвет в София.

ГЕРБ, подкрепени от СДС, имат 33%, БСП – 18, Демократична България – Обединение – 15%, независимият Борис Бонев – има почти колкото за една цяла група в Общинския съвет, а именно – 11%, ВМРО близо 5%, Атака е под 2% засега.

Данните са неокончателни и показват, че ДПС също има под 2%, което може в един момент при пълното обработване на протоколите да се промени и да се окаже, че ДПС ще имат свой общински съветник в София.