Дебатът за София беше смислен между Йорданка Фандъкова и Борис Бонев – те са реалните опоненти. Останалите трима кандидати са се сетили за общината и за проблемите й през последните месеци, когато са решили да участват в кампанията. Те са парашутисти в тази битка.

Така политологът Стойчо Стойчев коментира дебата, който се проведе вчера в ефира на bTV, между петимата кандидат-кметове на София Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов, Борис Бонев и Ангел Джамбазки.

Според проучване на социологическата агенция „Маркет Линкс” именно те печелят най-много обществена подкрепа на предстоящите местни избори.

Политологът Татяна Буруджиева се съгласи, че дебатът по детайлите е бил между Фандъкова и Бонев, но по думите й това е политическа битка, а не битка между експерти.

„Ние не си избираме експерт. И Йорданка Фандъкова, и Бойко Борисов, и Стефан Софиянски не бяха експерти в работата на общината”, допълни тя.

Според нея Йорданка Фандъкова се е подготвила добре за дебата, защото е знаела, че ще бъде атакувана именно по детайлите.

„Тя не допусна да бъде изведена на ниво политическа битка - там, където вече щеше да изпъкне друг, а именно Мая Манолова. Стратегията на Йорданка Фандъкова беше максимално потъване на Манолова в рамките на този общ дебат. Манолова, от друга страна, се опита да влезе в детайлите и да се включи в дебата между Бонев и Фандъкова, но тя остана водеща в политическа битка срещу опонент, който го нямаше на това място”, коментира Буруджиева.

Според нея по време на дебата не е имало очертан лидер.

„Кандидати успяха да представят конкретните си решения, но търсеха различието, а не сравнението кой по-добре ще може да свърши работата, за която говори”, на мнение е политологът.

Според Стойчо Стойчев една от линиите на конфронтация по време на дебата беше между всички опоненти и Йорданка Фандъкова.

„Действащият кмет винаги е подложен на най-много критики, тъй като човек има за какво да се хване. От друга страна, действащият кмет има предимството в това, че познава в детайли работата на общината и може да говори много по-фокусирано и да изглежда много по-професионален на фона на останалите”, коментира Стойчев.

Той призна, че е очаквал Мая Манолова да бъде много по-нападателна и да има повече атаки от нейна страна.

"Не го видяхме, което е парадоксално, защото всички обясняват колко изморена е Йорданка Фандъкова. В този дебат обаче видях, че изморената е Мая Манолова”, заяви политологът.