За да се решат проблемите със замърсяването на въздуха в Русе, ако трябва ще бъдат санкционирани и затваряни производства, заяви кандидат-кметът на ВМРО в най-големият български град на река Дунав – Галин Григоров, в студиото на „Лице в лице”.

В момента Григоров е областен управител в Русе, но смята, че със законовите промени кметският пост му дава повече правомощия за решаване на проблемите на града.

Русе е изключително чувствителен по темата за чистотата на въздуха и обгазяванията на града от румънска страна по време на социализма стана причина хиляди русенци да напуснат родното си място.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Григоров има възможност и трябва да се поставят сензори за чистотата на въздуха на шест места в града, защото личният му опит като областен управител е доказал, че когато е викал мобилни станции за измерване на замърсяването, те не винаги са отчитали точните стойности. В това отношение кандидат-кметът на ВМРО е почерпил отпи от Бургас, където е имало сходни проблеми.

Заводът на „Монтюпе” не е бил единственият замърсител на въздуха в Русе, категоричен е Григоров, който отбеляза, че има и други предприятия, които са виновни за ситуацията.

„От третия ден като областен управител участвам в решаването на проблема”, отбеляза Григоров.

Русе е бил изправен пред дилемата да загуби инвеститор или да има чист въздух,  заяви кандидат-кметът на ВМРО, но благодарение на навременните действия фирмата е взела мерки и не се е стигнало до това. В момента са инвестирани 6 милиона във филтри за въздух в завода, които почват да действат.

Сред приоритетните проекти на Григоров е и строителството на трети мост между България и Румъния, който да бъде „Дунав мост 2” за Русе, защото в момента ситуацията с трафикът на старото съоръжение е много затруднено.

„Без „Дунав мост 2” при Русе ще се прекъсне комуникацията със страните на север от България”, смята Григоров и отбеляза, че проектът е вече приоритет за българската държава и предстоят разговори по този въпрос и с Румъния.

Снимка: btvnovinite.bg

От координацията с Румъния зависи решението на проблема с комарите в региона, защото когато се пръска от наша страна, насекомите отиват при съседите, а когато пръскат там, идват при нас, отбеляза Григоров.

„Трябва още малко усилия, за да имаме една община, осигурена в инфраструктурно отношение”, смята кандидат-кметът на ВМРО.

Григоров разкри, че вече има видеонаблюдение навсякъде в града след убийството на журналистката Виктория Маринова, а също така е реновирана занемарената Крайбрежна алея, където бе извършено ужасното деяние.

Русе е община, в която няма високо ниво на престъпност, заяви Григоров, който се надява, че с операцията срещу телефонните измамници във Ветово този вторник, службите „са си свършили работата” и с този проблем е приключено.