Видима партийна дисциплина при очакваните участници на балотажа в столицата и интересен демографски профил на избирателите показват данните на „Алфа Рисърч”.

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова успяват да „откраднат” по 3-4% от, съответно, БСП (най-голямата подкрепяща Манолова партия – б.р.) и ГЕРБ. Настоящият кмет и Борислав Игнатов от „Демократична България” имат подкрепа от по над 80% от симпатизантите на издигналите ги партии.

Независимият Борис Бонев е предпочитан за кмет предимно от симпатизантите на други партии, но 20% от гласувалите за него са обявили, че са от ДБ.

И Фандъкова и Манолова имат по едва 9% дял сред своите избиратели на най-младите – тези от 18 до 30 години. Кандидатът на ГЕРБ и СДС е предпочитан главно от хора в активна възраст (31-60 г.), докато при бившия омбудсман са почти по равно тези между 31 и 60 г. и тези в предпенсионна и пенсионна възраст.

На този фон 13% от гласувалите за Борислав Игнатов и цели 23% от предпочелите Борис Бонев са на по-малко от 30-годишна възраст. Към това трябва да прибавим и по 65-66% хора в активна възраст.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!