Община Банско има нов кмет в лицето на независимия кандидат Иван Кадев, който беше подкрепен от БСП и "Демократична България". Това сочат данните от Централната избирателна комисия при 100 процента обработени протоколи, съобщава БТА.

Още на първи тур Кадев успя да спечели 51,71 на сто от гласовете. Той е подкрепен от 4410 избиратели от общината. На второ място остава досегашният градоначалник Георги Икономов от ПП ГЕРБ, който управлява курортния град в продължение на два мандата. За Икономов са гласували 3328 гласоподаватели или 39,02 процента.

Кадев беше част от екипа му, като в началото на годината напусна поста секретар на общината. Преди това е бил ръководител в местното звено на ДАНС.

През целия ден в Банско се отчиташе изключително висока избирателна активност. До последно се очакваше балотаж между двамата кандидати, но в крайна сметка местният вот в общината приключи още на първи тур. В двете кметства, за чиято управленска позиция се гласуваше вчера, също са избрани кметове на първи тур. Това са Добринище и Филипово.

Най-много гласове за общински съветници са отишли при ГЕРБ. По данни на ЦИК те печелят 36,37 процента от гласовете. Следваща политическа сила в местния парламент е НДСВ с 28,1 на сто. На местните избори за общински съветници в Банско кандидатите бяха 94, те се бореха за 17-те места.