Изборите за местна власт започват днес в 7 ч. По избирателни списъци право на глас имат 6 227 901 български граждани.

За тези избори важи принципът на уседналост. Право на глас в дадена община имат имат хора с постоянен и настоящ адрес там, с регистрация преди 26 април 2019 г.

Помещенията, в които се съхраняват изборни материали, са поставени под денонощна полицейска охрана. Специален щаб в МВР ще следи за пресичане на всички опити за купуване на гласове.

Създадена е организация и за гражданите, които не разполагат с валиден документ за самоличност. Те ще могат да гласуват с удостоверение, но то ще е валидно само за изборния ден днес. Удостоверенията, издадени през днешния ден, няма да важат при евентуален балотаж на 3 ноември. Работното време на звената за документи за самоличност е до 19:30 ч.

Вотът ще се смята за валиден, ако сте гласували само за една партия или коалиция, като поставите знак Х или V в кръгчето с неговия номер със син химикал. Има и квадратче „Не подкрепям никого”, то е на последното място в бюлетината.

Кандидатите за местната власт са общо 36 251, от тях най много са за общински съветници – над 29 хил., кандидати за кметове на общини са 1254 , а за кметове на кметства – над 5000.

На местните избори тази неделя гласуваме с няколко бюлетини - бюлетина за кмет на община; бюлетина за общински съветници; бюлетина за кмет на кметство. В големите областни градове, където има районно деление – София, Пловдив и Варна, ще се гласува с до четири броя бюлетини. Причината е, че там освен с бюлетина за кмет на община и бюлетина за общински съветници, гласуваме и с бюлетина за кмет на район, а в кметствата към тези общини – с бюлетина за кмет на кметство.

Най-голямата листа за кандидати за кметове на община е в София – 20 кандидати, следвана от Пловдив – 14, Шумен – 13.

Кандидат за кмет е избран на първи тур, ако за него са гласували повече от 50 на сто от упражнили правото си на глас. Ако никой от участниците не е събрал такава подкрепа, в населеното място се провежда втори тур между двамата кандидати, събрали най-много гласове. Балотажът е следващата неделя – 3 ноември, седмица след първия тур.

На тези избори не е задължително да се гласува с всички бюлетини. Може да се гласува само за кмет или само за общински съветници.

Листите за общински съветници са с номера до 100, а преференциите започват от 101. Имената на кандидатите за общински съветници не са записани в бюлетината. При желание да се даде преференция техният номер може да се провери в списък пред изборните секции.
При местните избори няма секции извън страната. На тези избори няма да има и машинно гласуване в нито една от секциите.

Агитацията в изборния ден е абсолютно забранена. Забранено е под каквато и да е форма да се обявяват резултати от социологически проучвания до 20 ч. днес, когато приключва изборният ден.