В Ямбол най-големият проблем на града е обезлюдяването, през последните 10 години това е единственият областен град, който намалява своето население, по данни на ГРАО. Това коментира кандидат-кметът Катя Георгиева, издигната от БСП.

Според нея в момента по постоянен адрес в града живеят над 83 хиляди души, но реално са 50 хиляди.

„За мен най-голямата задача е да положим началото на задържането на хората в Ямбол. Имаме идея за програма за млади специалисти, с които да влезем в пряк контакт. Хора, които завършват висше образование по ключови за нашия град области – като здравеопазване, образование, ключови за бизнеса специалности. Общината ще влезе в активна връзка с тях, като им предложи заплащане на държавни такси, стипендии с уговорката, че тези от тях, които желаят, да се завърнат и да работят определен период в Ямбол”, обясни Георгиева.

Тя обясни и че има идея за подобряване условията за бизнеса и привличане на нови производства, за да се повишат и заплатите на работниците.

"Като общинска администрация не можем да влияем върху заплащането в частния сектор, но можем да създадем условия за бизнеса да бъде улеснен с предвидими и поносими местни данъци и такси. Те в Ямбол са високи, не се съдейства на местния бизнес. Има големи проблеми в административното обслужване, бавене на преписки с инвестиционни намерения, административен натиск”, добави кандидат-кметът.

Тя обеща и да се търси решение на проблема с регионалното депо.