Изборите в София продължават на втори тур. На 3 ноември изборът на столичани е между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Която и от тях да спечели кметското място, тя ще управлява с местен парламент, чийто състав е вече известен.

Според данните на „Алфа рисърч” от екзитпол по поръчка на bTV мнозинство в общинския съвет отново ще имат ГЕРБ. Управляващата партия печели 39,4% от гласовете, а втора политическа сила е БСП с 19,3%. Почти същият процент като БСП има и листата на „Демократична България”, която е получила 19,1% от вота.

ВМРО са завоювали 5,7% от доверието на избирателите, а 22% от гласоподавателите са дали своя глас за други партии и се очаква още поне 3 малки формации да влязат в новия Столичен общински съвет.

Балотаж ще има и във втория по големина град в България – Пловдив. Там един срещу друг се изправят следващата неделя се изправят Здравко Димитров от ГЕРБ срещу Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив”.

Разпределението в общинския съвет в Града под тепетата според екзитпол на „Алфа рисърч” от екзитпол по поръчка на bTV отново дава водещо място ГЕРБ с 29% от гласовете. Втора политическа сила е  „Съюз за Пловдив” с 19,2% от вота, а БСП е трета с 11,4%.

Снимка: btvnovinite.bg

10,3% от гласовете на пловдивчани получават общинските съветници от НФСБ-ВМРО. Коалиция „Кауза за Пловдив” получава 8,2%, а останалите политически партии – 23%.

Снимка: btvnovinite.bg

Втори тур ще има и на местните избори в морската столица, където един срещу друг се изправят Иван Портних от ГЕРБ и Анелия Клисарова от БСП. В общинския съвет на Варна ГЕРБ са първа политическа сила с 38,9% от гласовете. БСП е с 15,8% подкрепа. „Възраждане”  получава 11%, а „Демократична България” – 7,5 на сто от гласовете. ВМРО получава 4,5% от вота. 22,5% от гласовете отиват при други политически партии и е вероятно и те да вкарат свои представители в общинския съвет.

Кметът на Бургас за следващите четири години е ясен – това отново е Димитър Николов. В града ГЕРБ ще имат категорично мнозинство с малко над 49%, 12% са за БСП, ДБГ в Бургас печели почти 7%, следвани от партиите СЕК (Средна европейска класа)  и „Възраждане”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Балотажът в Русе другата седмица ще е между Пенчо Милков от БСП и Диана Иванова от ГЕРБ. В изборите за русенски общински съветници обаче ГЕРБ са първи и имат 29%, БСП – 25%, а ВМРО – НФСБ  - 14%. Коалицията СДС-ДБГ  е с 8%. 

Снимка: btvnovinite.bg

В Плевен на балотажа ще се срещнат Георг Спартански, издигнат от Инициативен комитет и Мирослав Петров от ГЕРБ. В изборите за общински съветници ГЕРБ печели 24,9%, БСП има над 19%, Демократична България е трета с 15,9%. 

Според паралелното преброяване Станислав Дечев печели кметския пост в Хасково. В общинския съвет 35,6% отиват при ГЕРБ, 18,1% при ДПС, 14,3% са за БСП. „Демократична България” печели 7,9%, Зелената партия получава 7,3% , а 16,85 са гласували за листите на други партии.

В Благоевград Атанас Камбитов отива на балотаж за кметското място срещу независимият кандидат Румен Томов. В общинския съвет 23,6% отиват при ГЕРБ, 12,2% са за БСП. „Зелените” печелят 8,9%, ВМРО-БНД получава 5,8% , а 16,85 са гласували за листите на други партии.

Във Велико Търново също няма да има балотаж. Даниел Панов печели кметския пост на първи тур, а ще управлява с общински съвет със следното разпределение на силите: 50,1% за ГЕРБ; 16,7% за БСП; 7,4 за „Демократична България”; 5,1% за ВМРО - БНД.

23,6% отиват при ГЕРБ, 12,2% са за БСП. „Зелените” печелят 8,9%, ВМРО-БНД получава 5,8% , а 16,85 са гласували за листите на други партии.

Данните са от екзитпола на агенциите „Маркет Линкс” и „Алфа Рисърч”.