На последните местни избори хората в 21 от 27 областни града определиха ГЕРБ за първа политическа сила в техните общински съвети. Сред тези градове са София, Пловдив, Перник и Хасково.

В четири от областните центрове ГЕРБ има абсолютно мнозинство. Това са Бургас, Велико Търново, Габрово и Кюстендил, където ще може да управлява самостоятелно.

Има и още два областни града, където първата политическа сила има пълно мнозинство. В Монтана това е местната коалиция СДС, в която влиза и ГЕРБ. Другият град е Кърджали, където доминира ДПС. Движението е първо и в общинския съвет в Търговище, но без пълно мнозинство. БСП пък са втора политическа сила в цели 16 областни града. Сред тях София, Варна, Пловдив и Бургас.

Обобщените данни са, че в 6 от местните парламенти в областните центрове има мнозинства, а в 21 общинарите ще трябва да правят коалиции.

Един от общинските съвети без абсолютно мнозинство на една партия е Столичният общински съвет. ГЕРБ получават 27 мандата. 15 общински съветници са за БСП. 12 ще са общинарите за „Демократична България”. ВМРО ще има 4 общинари, а „Атака” - двама. Има и един парадокс, заложен в правилата за избиране на независими общинари. За листата на „Демократична България” са гласували 57 хил. софиянци. И те получават 12 мандата. Докато за Борис Бонев като независим са гласували близо 42 хил. софиянци. Но мандатът е един.

А в Доспат има интересно единодушие – 100%, от избирателите са гласували за една партия за общински съвет.