Както и на тези, така и на предишни избори продължаваме да ставаме свидетели на търговия с гласове. Доколко голям е техният ефект при ниската избирателна активност, в студиото на „Местните 2019: Отново ти местиш” дискутираха Ваня Нушева от "Прозрачност без граници", Слави Ангелов, главен редактор на вестник "168 часа" и доктор Филип Гунев от Антикорупционния фонд.

Повтарят се практиките за купуване на гласове и те не са нови, заяви в Ваня Нушева от „Прозрачност без граници" в студиото на „Местните 2019: Отново ти местиш”.

Снимка: btvnovinite.bg

Както пример за такава практика тя посочи превръщането на застъпниците в изборните секции в разпоредители на гласоподавателите.

Тя разкри някои от начините, по-които става контролирания вот и от които спокойно може да заключим, че схемите са същите, само технологиите са нови.

Снимка: btvnovinite.bg

Според главният редактор на вестник „168 часа" Слави Ангелов контролираният вот няма да повлия е на общия резултат на кандидатите. Журналистът даде за пример сложността на бюлетините, които затрудняват дори образовани хора, а още повече необразованите, които, според него, са мнозинството от продаващите гласовете си.

Снимка: btvnovinite.bg

Доктор Филип Гунев от Антикорупционния фонд обаче смята, че не трябва да се подценява проблемът с купуването на гласове, защото има „900 секции, които се продават” и това оказва ефект върху целият обществен живот в тези населени места.

„Ако ще запомня с нещо тези избори е Несебър – победителите посрещнаха победата в ареста. Финасовият интерес в тези общини е много голям, в другите е политика примесена с бизнес, а там е бизнес”, заяви Слави Ангелов.

„Липса на политическа култура е купуването на гласове, защото се организира от политиците. Размерът на схемите е прекалено голям, за да бъдат разследвани. Докато политиците не решат да го прекратят, ще продължава”, смята Гунев.

Купуването на гласове ще продължава, защото е изгодно и евтино в момента.

Според Ваня Нушева активното участие в изборите е важно, защото голямата активност намалява тежестта на купения вот.