Очакванията са ни в 10 областни центрове да имаме балотажи, което е крачка напред, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев в студиото на „Тази сутрин” след местния вот.

Предполагам, че ще имаме 6 областни кметове, добави той.

Гледаме спокойно и разумно на ситуацията. Стойнев заяви, че има информация, че в някои ромски секции БСП не получава подкрепа и намекна, че това е така, понеже е имало мотивиране по схема за купуване на гласове.

Снимка: bTV

„Няма как да ги мотивираме ние, ГЕРБ започнаха една доста репресивна акция към опозицията с един лев субсидия, която се отрази доста тежко на БСП. Защо не се отрази на ГЕРБ - защото, когато те владеят областните градове, там има едно срастване европейски средства, бизнес, администрация, и разбира се, определени кръгове”, коментира още Стойнев.

Субсидии има във всяка една европейска държава и е най-добрата формула политическите партии да бъдат откъснати от бизнес кръговете, добави той.

„За съжаление ГЕРБ не възприеха този модел и още тогава заявихме, че страната върви към диктатура и сервилничане на властта, за да получава средства. Ние се противопоставяме на това и затова търсим гражданска енергия и партийна подкрепа”, така Стойнев отговори на зададения задочно въпрос от премиера Борисов защо левицата иска субсидии, а няма излъчени кандидати за местния вот и че Манолова се е явила на „зелен фон”.

Тя стигна балотаж, което не се е случвало през последните 15 години. Представете си Манолова - кмет, а Бонев - председател на общинския съвет и главен арх. Игнатов, сигурен съм, че ще бъде много по-демократично и прозрачно. Много по-удовлетворени ще са софиянци, отколкото сегашното задкулисие”, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП.

Не ни липсват наши кандидати, добави още той. Според него ГЕРБ е „популистка партия, която намира начин да усвоява европейските средства, за да се възпроизвежда и прави ремонти на ремонтите”.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!