Днес е ден на размисъл преди местните избори – не се допуска предизборна агитация.

Изборният кодекс предвижда някои забрани, които важат и за самия изборен ден.

Освен че не се допуска политическа агитация, не се разрешава и оповестяването под каквато и да било форма на социологически проучвания до затварянето на изборните секции.

В различните държави „изборната тишина” трае различно – от 48 часа до три дни.

Денят за размисъл е и ден за финална подготовка на изборните секции – обособяват се например тъмните стаички за гласуване.

До изборния ден ЦИК регистрира наблюдатели и публикува на интернет страницата си техен регистър.

В самия ден на вота и до края на гласуването законодателят у нас е забранил да се поставят в изборните помещения, както и на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която са секциите агитационни материали.

В помощ на желаещите да гласуват дирекцията „Български документи за самоличност” е създала необходимата организация, информира МВР.

Служителите от звената на дирекцията при СДВР и ОД на МВР ще работят и на 27 октомври – от  8:30 до 19:30 ч., и ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове.

При произвеждане на втори тур на изборите – на 3 ноември, ще се издават нови удостоверения – от 29 октомври до 3 октомври включително, уточняват от МВР.