ДАНС, прокуратура и полиция предприеха проверки за изборен туризъм в Югозападна България. В Кресна до края на април, когато е срокът за уседналост за местните избори, са се регистрирали близо 600 души по настоящ адрес.

Снимка: bTV

С обхождане на адреси спецслужителите на реда идват при Яне, който - по документи - живее с още 12 души.

Обяснява, че са се регистрирали, защото така искат. Съквартирантите му били роднини, гости и приятели и познавал всички.

В хотел, собственост на един от кандидат-кметовете за Кресна, живеят 30 души по настоящ адрес, заключава специална комисия в града. И всички могат да гласуват. От хотела отричат.

„Ние казваме: Сега ще ви кажа - 5 и 3 - 8 човека, трите са на мъжа ми - сестра, мъж и дъщеря. Другите са работници, които са по Балкана и ни берат дърва”, обясни Виолета Караджова, управител, съпруга на кандидат-кмет.

Снимка: bTV

8-е души в хотела са част от всички 1 300 регистрирани по настоящ адрес. От тях повече от половината са подали заявления за гласуване. Пикът на регистрираните е в началото на годината.

Това е просто съвпадение на цифрите. Аз ви казвам, че в тия 700 заявления, подадени за гласуване по настоящ адрес, има много хора, които са със стари регисграции”, поясни Петър Петров, вр. и. д. кмет на Кресна.

Общината няма как да откаже регистрация при спазени законови процудери. А изборен туризъм нямало. Случаят е прехвърлен в Спецпрокуратурата.

А за Яне от Кресна, който е регистрирал законно в дома си 12 души, е ясно кой ще спечели в неделя.

В Кочериново пък на проверка е ДАНС. Отново заради съмнения за изборен туризъм. Въпреки първоначалната уговорка, кметът отказа поканата ни за интервю.

А хората са разделени за това дали имат нови съжители.